Yüzmek Diğer Sporlara Göre Neden Daha Faydalıdır?
Her tür egzersizin kendine özgü iyi yönleri vardır. Ancak, yüzme birkaç önemli açıdan diğer aerobik egzersizlerine göre daha fazla olumlu özelliğe sahiptir.
Birincisi, suda hareket ediyor olmanız, kemiklerinizi ve kaslarınızı, diğer sporlara göre, yerçekiminin sınırlayıcı gücünden daha fazla uzaklaşabilmesini sağlar. Bu özelliği ile yüzmek, sağlık problemleri olan insanlar için bir sağlık kaynağı haline gelir. Yüzme, özellikle eklem sorunları yaşayan başta kireçlenme hastalarının (osteoartrit) için hareket etme ihtiyacını karşılamak için yapılan ama yaparken de acı verici deneyimlere dönüşen diğer egzersizlere göre yüzme egzersizini ideal kılar.
Araştırmalara göre yüzme, kalp rahatsızlığı için bir risk faktörü olan damar sertliğini azaltır. Yine araştırmalarının çoğunda, hipertansiyonu olan insanlar arasında yüzme, tansiyonu düşürme anlamında iyi etken olarak ilişkilendirilmiştir.
Havuz suyunun serinliği içinde olduklarından, hareket halinde olsalar dahi serin kalabilmek ve her kilodan insanın rahatça suda yüzebilmesi, aşırı kilolu veya obez olan insanlara çekici gelmektedir. Bu tip durumdaki insanların hareket halinde olmaları diğer insanlara göre daha hayati bir sağlık konusudur. Bunu gerçekleştirmek için koşu gibi aerobik egzersizleri tavsiye etmek veya yapmaya zorlamak fazla kilolu insanları aşırı sıcak mücadeleye mecbur bırakır. Bu onların hareket etmekten daha çok uzaklaştıran bir durum olabilir. Yüzme ise bu açıdan kilolu insanlar için bir gerekliliği yerine getirirken hem güzel bir eğlence hem bir sağlık aracına dönüşür.
Üstelik yüzme diğer tüm diğer sporlara göre vücudunuzu daha çok çalıştırır. Su havadan daha yoğundur, bu nedenle suda hareket etmek uzuvlarınız üzerinde su dışı çalışmalardan daha fazla basınç meydana getirir. Daha iyisi, bu basınç düzgün dağılır. Yerçekimi ile yapılan egzersizlerde yükün çoğu, omuzlarınızda, dizlerinizde ve kalçalarınızda toplanır. Yüzme esnasında bu solunum ayarlamaları hayati önem taşır. Bir yüzme antrenmanı sırasında aldığınız nefes dahi karada yapılan sporlara göre çok daha yarar olabilir. Bir koşu ya da bisiklete binerken nefesiniz sığ ve kuvvetli olma eğilimindedir. Solunum kaslarını geliştirmek için pek doğru bir yöntem değildir. Yüzerken hızlı ve derin bir şekilde nefes alıp verir sonra havayı dışarı sızar gibi verirseniz solunum kaslarınızın gücünü artırabilirsiniz. Yüzmek size diğer sporların veremediği solunum kaslarınızın geliştirilmesini sağlayan doğru soluk alıp verme imkanını verir.
Ayrıca, bir yüzücünün bedenini kim istemez ki? Yüzmek, vücudunuzun ana kas gruplarının çoğunu diğer kardiyo egzersiz formlarından daha fazla geliştirir. Koşmayı veya bisiklete binmeyi düşünüyorsanız, çoğunlukla alt bedeninizi kullanırsınız. Yüzmek sadece bacaklarınızı çalıştırmakla çekip bırakmakla kalmaz, aynı zamanda üst bedeninizi, orta belinizi, üst kol kaslarını ve kol sırtlarını da çalıştırır. Yüzücülerin resimlerine baktığınızda üst vücut gelişiminin gerçekten muazzam olduğunu görürsünüz.
Yüzme sırtınız ve buna bağlı olarak genel duruşunuz için çok yararlıdır. Çalışma hayatında masa başı çalışmalar veya direksiyon başında olmaktan dolayı kamburumuz çıkar. Bu gibi durumlar ile başa çıkmada sizi doğal olmayan bir dik durmaya zorlayan aerobik egzersizlerinden daha yararlı bir sırt geliştirme yolu sunar.
Koşmanın sırt kaslarını geliştirmede pek bir yararı yoktur. Bisiklete binmek ise sırtınızı ters yönde bir kemerli duruşa zorlar.
Yüzme ise uzun süreli hareketsiz durumlardan kaynaklanan sırt yaralanmalarını ve ağrılarını engellemede önemli bir rol oynar.
Egzersiz yapmanın önemi herkesçe kabul edilir. Egzersiz kişilerin hayatına genel sağlığını ve elbette öncelikle kalbi koruyan ardından da ruh sağlığını sağlayan bir çok yarar getirir.
Ama bir egzersiz programına bağlılık ondan zevk almak ile mümkündür.
Araştırmalara göre yüzmek diğer tüm sporlar içinde en eğlenceli olanıdır. Sağlıklı temiz bir havuz ile yüzme ortamı sürekli olarak sağlanırsa, insanlar, koşmaktan ve bisiklete binmeye göre yüzmekten daha çok hoşlanmaktadırlar. Yeni bir egzersiz programını deneyenlerin yaklaşık yarısı birkaç ay içinde vazgeçse de, yüzmeye başlayan kişilerin çoğu yüzme programlarına daha bağlı kalmaktadır.
Hareket etmek için artık yüzmeyi benimsediğinize göre, hemen heyecan yapıp havuza kendinizi atıp düzensiz hareketlere başlamayın. Doğru olan yavaş bir şekilde yüzmeye başlamaktır. Çok fazladan ziyade doğru yapmaya odaklanın. Bu konuda bir eğitmende yardım almayı da düşünebilirsiniz. Yüzmeye alışkın değilseniz, suda rahatlamak zor olabilir. Gergin ve sıkı olmakta sporun faydalarını sınırlayabilir. Haftada üç kez, 30 dakikalık seanslarla başlayın ve sık sık ara vermeyi unutmayın. Amaç ilerledikçe kolaylaşmasını sağlarken kendinizi geliştirmek olsun. Aynı işini iyi yapan diğer her şey gibi.