Süs Havuzları Ekipmanları ve Maliyetleri
Süs havuzları veya kullanılan diğer isimleri ile süs bahçe havuzlarının inşası ve bakımı çok farklı isteklerden kaynaklı olarak çok fazla seçenek içerir. Süs havuzu ekipman ve malzeme fiyatları da isteklere bağlı olarak ucuzdan nispeten pahalıya gidebilir. Ancak bahçesinde veya evinin bir köşesinde süs havuzu yapma isteği olan yeni başlayanlar lagoon ve vinil astarlar kullanarak çok daha masrafla başlayabilirler. Çoğu süs havuzunun inşaat maliyetleri, boyuta, derinliğe, kullanılan malzemelere ve işçiliğe bağlı olarak birkaç yüz ila birkaç on bin lira arasında değişebilir. İşi kendiniz yaparak veya işe aldığınız profesyoneller için yedek işçi olarak hareket ederek işçilik maliyetlerini azaltabilirsiniz. Elbette seçtiğiniz süs havuzu ekipmanları ve malzemeleri hakkında da dikkatli ve özenli davranmak süs havuzu yapım maliyetlerini sınırlamak için atılacak ilk adımdır.
En Sık Kullanılan Süs Havuzu Ekipmanları ve Malzemeleri
- Borular, drenaj yapıları, ağlar, kovalar, süs havuzu ve gölet kepçeleri,
- Balıkları, yemleri, kimyasalları, fırçaları ve oksijeni, pH'ı vb. ölçmek için test kitlerini iklimlendirmek ve izole etmek için yedek su tankları.
- Elektrik bağlantıları, aydınlatmalar, ışıklar, havuz pompaları.
- Filtreler: biyolojik veya mekanik, kum, zeolit, kartuşlu gibi havuz filtre çeşitleri.
- Kum veya taş kaplamalar veya bordürler.
- Çeşmeler, fıskiyeler, şelaleler, havuz hava pompaları.
- Bitkiler, saksılar.
- Dekoratif süs havuzu ekipmanları, malzemeleri ve oyuncakları
Süs havuzu yapımı bir bahçenin düzenlemesi içinde yer aldığından bu saydığımız öğeler dışında hayal gücü ile sınırlı çok fazla başka öğe içerebilir. Sizin, süs havuzu yapımcı firmanızın veya peyzaj mimarınızın çok farklı düşünceleri olabilir. Bu kişiler yanında yardım için süs balıkları uzmanlarına veya Pekcan Havuz gibi süs havuzu malzemeleri uzmanlarına danışmanızı öneriyoruz. Süs havuzları konusunda bir uzmanın belirli iyileştirmeler önerebilmesi veya olası tuzakları tespit edebilmesi için ayrıntılı bir plan hazırlamak iyi olacaktır. Bir tavsiye: Çoğu havuz sahibi, havuzlarını daha büyük inşa etmediğine pişman olur.
Süs Havuzu Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Süs havuzu yaptırma ve inşa etme gibi bir düşünceniz varsa en temel noktaları bilerek başlamak iyi bir sonuç çıkarmanızı sağlar. Süs havuzu inşası konusunda işte size birkaç dikkat edilecek başlangıç noktaları;
İzinler
Bir çok havuz sahibi olmak isteyen kişi konu süs havuzu olunca işe hemen başlamak isterler. Fakat süs havuzları da yüzme havuzları gibi bazı izinlere tabidir. Özellikle süs havuzu boyutu bu kriterleri belirler. O yüzden süs havuzu yaptırmadan önce inşaat planları, önerilen sistemin tüm bina yönetmeliklerine (su, drenaj ve elektrik gereksinimleri) uygun olduğundan emin olmak için belediye (örneğin, Bina ve İmar) tarafından gözden geçirilmesi gerekebilir. Bazı noktalar için imar ve yapım izinleri gerekli olabilir. Bu sebeple arka bahçenizde dahi olsa süs havuzu için herhangi bir yapım izninin gerekli olup olmayacağını kontrol edin.
Süs Havuzu İnşaatı
Bir arka bahçe süs havuzunun yapımı basit veya çok karmaşık olabilir. Özellikle beton üzerine inşa edilen süs ve peyzaj havuzları, önemli inşaat becerileri gerektirir. Toprak ve plastik kaplı havuzlar daha az inşaat becerisi veya deneyimi gerektirir.
Havuzlar düzensiz veya geometrik şekillerde olabilir. Düzensiz şekilli havuzlar doğal bir görünüme sahipken, geometrik şekiller daha resmi görünmektedir. Kazıdan önce havuz kenarlarını çizmek için bir bahçe hortumu veya ip kullanarak farklı havuz şekilleri tasarlamayı deneyin. Bunun yanında farklı ölçülerde Poolline Lagoon serisi bir havuz çukuru kazmadan önce size büyük kolaylık sağlayacak süs havuzu astarlarıdır.
Kazmaya başlamadan önce süs havuzunuza ait tesisat borularının, havuz filtrelerinin, fıskiyelerin veya su ısıtıcılarının nasıl gizleneceğini planlamanız gerekir. Gece havuz aydınlatması, pompalar, çeşmeler veya şelaleler için elektrik ve su hatlarının nereye yerleştirilmesi gerektiğine karar verin. Bu aynı zamanda basamak taşları, köprü veya çeşme kaidesi gibi yapıların temellerini atma zamanıdır.
Drenajsız veya drensiz havuzlar, özellikle astarlı olanlar yaygındır. Ancak bir drenaj daha kolay havuz bakımı yönetimi sağlar. Drenaj, bakım veya balıkların hastalık problemlerinde temizliği ve balıkların çıkarılmasını kolaylaştırır. Elbette havuzlar pompalanarak veya bazı durumlarda sifonlanarak boşaltılabilir. Havuzu inşa etmeden önce havuzun nasıl boşaltılacağını planlayın. Şehir kanalizasyon hatlarına veya bir yağmur tahliyesine boşaltmak muhtemelen yasaldır, ancak bir komşunun mülküne boşaltmak değildir. Şüpheye düştüğünüzde belediye kurumlarına danışın.
Bir havuz inşa ederken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir nokta, suyun akması için dip eğiminin en az yüzde 1 olduğundan emin olmaktır. Havuzun en derin kısmında, genellikle 10 ila 30 cm derinliğinde bir av havzası, aşağı çekme sırasında balığın konsantre olmasına yardımcı olacaktır. Unutmayın, tahliye, pompa veya sifon girişi, çekme sırasında hiçbir balığın kaçmaması için ağ ile kapatılmalıdır.
Zemin seviyesinin en az üçte ikisi altındaki havuzlar, soğuk havalarda ısıyı korur ve sıcak havalarda havuzu daha serin tutar. Tamamen yer üstü inşa edilmiş havuzların, kış aylarında boşaltılması gerekebilir, bu da balıkların ve bitkilerin iç mekanlara taşınmasını gerektirebilir.
Kazılan havuzlarda su akışından kaynaklanan sorunlar olabilir. Öncelikle inşaat sırasında akan suyun havuza akmaması için özen gösterilmelidir. Çevredeki arazi havuzdan daha yüksekse, akıntıyı kontrol etmek için bir set gerekebilir. Akan su, kimyasal kirletici maddelere neden olabilir veya balçığa veya oksijen sorunlarına neden olabilir. İkincisi, havuz altındaki toprağın yağmur suyuna doyması havuzun taşmasına veya zeminden dışarı çıkmasına neden olabilir. Bu sorunu önlemek için özel bir havuz altı drenajına veya su basıncı tahliye sistemine ihtiyacınız olacaktır. Bölgenizdeki toprak özellikleri hakkında Ziraat Fakültelerinin Toprak Bilimi Bölümlerine başvurabilirsiniz.
Kaplamalar ve gömlekler, çok yönlülükleri nedeniyle çok popülerdir. Kaplamalar nispeten hızlı ve daha ucuz inşaata izin verir ve havuzun boyutunda veya şeklinde gelecekte değişikliklere izin verir.
Dikey havuz kenarları hızla aşınabilir ve havuz tabanının kenarı boyunca tortu (kir, yaprak vb.) birikmesine neden olabilir. Kademeli veya eğimli kenarlar, tortunun malzemenin boşaltılabileceği veya sifonla dışarı atılabileceği havuzun en derin kısmına doğru hareketini teşvik eder. Havuz kenarları, her biri yaklaşık 30 cm genişliğinde iki veya üç katman halinde aşağı inmelidir. Bu ara katmanlar, astarları yerinde tutmaya ve ayrıca bitkiler ve diğer dekoratif öğeler için çıkıntılar sağlamaya yardımcı olur. Astarı kökler ve kayalar tarafından delinmeye karşı korumak için, astarı takmadan önce havuz kenarlarındaki ve tabanındaki kir kumla kaplanmalıdır. Özellikle astar kullanılıyorsa, havuz kenarlarını ve altını sıkıca paketleyin. Havuz köşelerini toz tuzakları haline gelmeyecek şekilde düzeltin.
Suyu 4 ila 5 cm saran bordürler görsel olarak hoştur ve astar kenarlarını ve ekipmana açılan açıklıkları gizlemeye yardımcı olur. Havuzun dış bordürleri yıkanmış kum veya taşlarla süslenebilir. Zambak, lotus, sümbül, saz ve su altı bitkileri gibi su bitkileri havuzun estetik güzelliğine katkıda bulunur ve havuzdaki balıklar için biyolojik filtre ve gölge işlevi görür.
Havuzun yapımında suyun düz olacağını, ancak yapınızın düz olmayabileceğini unutmayın. İnşaat sırasında tesviye doğru değilse, havuzun bir ucunda açıkta kalan bir alan ve diğer ucundan taşmak üzere olan su ile karşılaşabilirsiniz. Havuzunuzun kıyı şeridinin düz olduğundan emin olun!
Süs havuzu yapımı bir hobiden çok daha fazlası olmaya başlamışsa veya aklınızdaki proje çok detaylı ise inşaatla ilgili tavsiyeler için Pekcan Havuz gibi profesyonel bir havuz yapımcısına danışın. Aynı şekilde havuz filtreleri, havuz pompaları, havuz hava pompaları hakkında da tavsiye almaktan çekinmeyin.
Süs Havuzu Dekoratif Malzemeleri ve Süslemeleri
Süs havuzuna sahip olmanın eğlencelerinden biri de havuzun ve çevresinin genel görünümünü tasarlamaktır. Kullanılan malzemeler hayal gücünüz kadar çeşitli olabilir. Farklı renk ve şekillerdeki kayaları, çeşmeleri, şelaleleri, yel değirmenlerini, yapay ördekleri, yapay nilüferleri ve diğer dekoratif süs havuzu malzemelerini, su altı aydınlatmasını, küçük süs havuzu adaları, köprüleri, su bitkilerini ve çevredeki çiçek bahçelerini düşünün. Bazı bahçe tasarımcıları kemerler, kapılar, çitler ve hatta çardaklar kullanarak alanlar yaratır. Bir tür geleneksel japon bahçesi, bir rengin çeşitli tonlarındaki kumları çeşitli tasarımlarda kullanarak yapılır.
Süs Bahçesi Havuzlarının Yeri, Büyüklüğü ve Türü
Konum, Boyut ve Tür, Süs Bahçesi Havuzları serisindeki altı bölümden biridir.
Doğu'da uzun süredir yaygın olan süs havuzları, Amerika Birleşik Devletleri'nde çok popüler hale geliyor. Havuzların yatıştırıcı, görsel güzelliği su bitkileri, bu bitkiler arasında yüzen balıkların sürekli değişen görünümü ve suya yansıyan ışık ve gölge oyunları ile zenginleştirilmiştir. Havuzlar özel arka bahçelerde, halka açık parklarda, otel lobilerinde, alışveriş merkezi avlularında, restoranlarda, apartman balkonlarında ve hatta daha soğuk iklimlerde bodrum katlarında bulunabilir. Süs havuzlarının yüzyıllardır popüler olduğu Japonya'da havuz ve bahçe tasarımları oldukça sanatsaldır. Bazı Japonlar, havuzu, balık izlemenin dinlendirici bir akşam aktivitesi haline geldiği oturma odalarına kadar genişletiyor.
Süs havuzları üzerinde çok az tekrarlanmış araştırma yapılmıştır, bu nedenle burada tartışılan bilgilerin çoğu ilgili araştırma alanlarından ve pratik gözlemlerden alınmıştır. Bu makale, bu minyatür su ortamlarındaki balık gereksinimlerini anlamada ve havuz tasarımındaki seçenekleri değerlendirmede yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Süs Havuzunun Konumu, Boyutu ve Türü
Havuzun konumu, yalnızca sahibinin keyfi için değil, havuzun bakımı ve biyolojik performansı için de kritik olabilir. Süs havuzunuzu her gün en az 6 saat güneş ışığı alacak şekilde yerleştirin. Havuza oksijen sağlayan algler dahil havuz bitkilerinin fotosentez yapması için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Bol oksijen, havuzdaki balıklar ve diğer organizmalar için sağlıklı bir ortam anlamına gelir. En sıcak aylarda gün ortasında doğrudan güneş ışığından kaçınmak için havuzunuzu bulun. Su bitkileri tarafından gölge sağlanmadıkça, balıklar yüksek sıcaklıklarda strese girebilir. Kapalı havuzlar için doğal gün ışığını simüle eden ışıklar mevcuttur.
Havuzu evin görüş alanına yerleştirmenin çeşitli avantajları şunlardır:
İnsan yaşam zevkini arttırmak için hoştur.
Havuz başında oynayan çocukları daha kolay denetlemek için. Ancak çocukların güvenliğini sağlamak için erişimi kontrol etmek gibi önlemler aldığınızdan emin olun.
Kuşlar, yılanlar veya o nadir yırtıcıları tespit etmenize ve savuşturmanıza yardımcı olmak için.
Evin yakınında inşa edilen havuzlar için genellikle daha düşük olan boru, elektrik bağlantıları ve pompa masraflarını azaltır.
Yerüstü havuzu inşa etmek yerine kazı yapmayı planlıyorsanız, yeraltı gaz, su, kanalizasyon ve elektrik hatlarının yerini kamu hizmetleri şirketlerine danışın. Bu tür hizmetlerin üzerine asla bir havuz yerleştirmeyin. Havuzlar doğrudan ağaçların altına yerleştirilmemelidir, çünkü kökleri kazıyı engeller ve havuzda yapısal hasara neden olabilir. Ayrıca yapraklar suyu kirletebilir ve sarkan dallar havuza zehirli maddeler salabilir.
Havuz derinlikleri yerel iklime ve aşırı kış yönetimine bağlı olarak değişebilir. Birçok havuz sadece 50 ila 100 cm derinliğindedir. Bu sığ havuzların çoğu kışın ısıtıcı gerektirecek veya bitkiler ve balıkların iç mekanlara taşınması gerekecektir. Çoğu kalıcı açık havuz, en az 30 veya 40 cm derinliğinde bir bölüme sahip olmalıdır. Bu, balıkların çoğu kış donlarına dayanacak kadar derin bir alana ve sıcak havalarda serin bir geri çekilmeye izin verir. Özellikle koi sazanları, sıcak havalarda sığınacak serin bir yerleri yoksa renk kaybetme ve strese girme eğilimindedir. Bununla birlikte, yalnızca birkaç balık stoklandığı ve gölge için bol miktarda yüzen su bitkisi sağlandığı sürece 30 cm bir derinlik yeterlidir.
Havuzlar çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Daha yaygın yapı malzemelerinden bazıları toprak, plastik kaplamalar, cam elyafı ve betondur.
Pekcan Havuz süs havuzları için tasarım, inşaat ve bakım konusunda danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Kendi hayal gücünüzü ve zevkinizi yansıtan bir havuz tasarlamak için bu mevcut uzmanlığı ve kendi yaratıcılığınızı kullanın.
Süs Havuzları İçin Tipik Yapı Malzemeleri
Havuz Tipi |
Avantajlar |
Dezavantajları |
Özel Hususlar |
Toprak |
Ucuz, özellikle daha büyük havuzlar için. |
Sızıntı yapar; Yabani bitkiler çoğalabilir. |
Toprak yüksek killi olmalıdır. |
Esnek Liner Havuzlar |
Kolay Kurulum. |
Delikler hakkında dikkatli olunmalıdır. Boşaltmak için pompalanmalı veya sifonlanmalıdır. |
Astar tipi, genellikle 10 ila 20 yıl arasında kullanım ömrünü belirleyecektir. |
Fiberglas veya plastik |
Dayanıklılar. Uzun ömürlüdürler. Sadece bitki havuzları için iyidir. |
Balıklar için yıl boyu uygun olmayan sığ, yaşam alanı sunar. Su donarsa çatlayabilirler. |
Çok küçük havuzlar için uygundur. Kışın içeri dahi taşınabilir. |
Beton |
Çok uzun ömürlüdür. Dekoratif bir çok özellik kullanılabilir. |
Diğer seçeneklere göre pahalıdır. Bakım kesinlikle şarttır. |
Minerallerin sızmasını durdurmak için epoksi veya havuz boyası ile kaplama gerekebilir. |
Süs Havuz Ekipmanlarını Gizlemek İçin Peyzaj Fikirleri:
Çalılar: Çalıların yoğunluğu, onları havuz ekipmanlarını saklamak için mükemmel bir seçenek haline getirir. Ayrıca, gürültüyü filtrelemeye yardımcı olan sahte bir duvar oluşturmak için yeterince kalın ve uzun büyüyebilirler! Gizleme ekipmanı için çalılar seçerken, çok hızlı büyümeyen veya çok fazla döküntü bırakmayanları seçtiğinizden emin olun. Herhangi bir çiçekten veya meyveden uzak durun - meyveler havuzu çirkinleştirebilir ve böcekleri de çekebilir.
Ağaçlar: Palmiye bitkileri idealdir. Kısa ve dolgun, havuz ekipmanlarını saklamak için mükemmel olan pek çok çeşidi vardır. Genellikle az bakım gerektirir ve havuzunuza dökülen yapraklarla ilgili bir probleminiz olmaz. Çalılarda olduğu gibi, sizi kanatlı böceklerden ve lekeli bir havuz güvertesinden kurtarmak için çiçek açan veya meyve veren ağaçlardan uzak durun.
Süs Çimleri: Uzun, süs otları, süs havuz ekipmanınızı saklamanın başka bir harika yoludur. Çalılar kadar yoğun olmasa da, otlar herhangi bir filtreyi gizleyecek kadar uzayabilir ve ayrıca bakımları da düşüktür. Süs çimleri arka bahçenize tuhaf bir hava katacak ve havuzun etrafındaki diğer peyzaj düzenlemelerini tamamlayacaktır. Seçim yaparken, tohum vermeyen veya istilacı olmayan dayanıklı otları arayın.
Gizlilik çitleri: Hemen hemen her ev geliştirme mağazasından satın alabileceğiniz çok sayıda farklı seçeneği vardır. Dayanıklıdırlar, güneşte solmazlar, yağmurdan paslanmazlar ve ayrıca temizlenmesi çok kolaydır. Geleneksel beyaz çitlerden, bambu levhalara veya gerçek ahşap panelleri çoğaltmak için kalıplanmış ve dokulu vinile kadar her şey çit olarak kullanılabilir.
Duvarlar
Ahşap: Dış mekan muhafazaları için her zaman tercih edilen bir malzemedir, ahşap dış mekanlara iyi uyum sağlar ve havuz ekipmanınızı engellemek için bir duvar için harika bir seçenektir. Doğal bırakılabilir, boyanabilir, lekelenebilir ve hatta diğer projelerden veya yapılardan kurtarılmış ahşap olabilir.
Beton: Betondan yapılmış duvarlar özel alet ve beceriler gerektirir. Beton duvar örebilecek bilgi ve beceriye sahipseniz, havuz ekipmanlarınızı gizlemek için oldukça dayanıklı, benzersiz görünümlü bir seçeneğiniz olacaktır. Yeteneğiniz yoksa ve beton bir duvar istiyorsanız, bir profesyonel kiralamayı düşünün. Beton da boyanabilir veya önceden boyanmış veya renkli beton kullanmayı seçebilirsiniz.
Taş: Sınırsız çeşitlilikteki taş boyutları, renkleri ve şekilleri ile taş kullanmak, türünün benzersiz bir duvarını oluşturacaktır. Taş duvarlar oluşturmak da özel bir dizi beceri gerektirir, ancak doğru bir şekilde yapıldığında, arka bahçenizde havuz ekipmanınızı da gizleyen dayanıklı, doğal görünümlü bir donanıma sahip olacaksınız.
Vinil Panolar: Vinil pano benzeri plakalar da satın alınabilir ve size istediğiniz türde bir muhafaza oluşturma olanağı sağlar. Vinil levhalar ayrıca geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış veya gerçek ahşap damar, renk ve dokuları taklit edecek şekilde kalıplanmış olarak da bulunabilir.
Süs Havuzu İçin Diğer Barakalar/Havuz Muhafazaları
Havuz kutusu: Havuz ekipman kutuları sadece havuz pompalarınızı ve filtrelerinizi gizlemekle kalmaz, aynı zamanda ekipmanı elementlerden korur. Kurulumunuza bağlı olarak, pompanız ve filtreniz duvara dayalıysa yalnızca menteşeli kapaklı 3 taraflı bir muhafazaya veya erişim kapısı panellerine ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir muhafazada, pompa motoru için bol miktarda alan ve yeterli havalandırma bıraktığınızdan emin olun.
Havuz kulübesi: Genellikle bir kulübeyi çim biçme makinenizi ve bahçe bakım aletlerinizi saklayabileceğiniz bir yer olarak düşünürsünüz, ancak havuz ekipmanlarınızı da bunlara yerleştirebilirsiniz! Bir havuz kulübesi, havuz ekipmanlarını saklamak ve diğer şeylerin yanı sıra bahçe aletlerinizi, havuz şamandıralarınızı ve oyuncaklarınızı saklamak için çok amaçlı bir yer haline gelir.