Yüzme Havuzlarında Temizliğin ve Bakımın Önemi
Yazın gelmesiyle birlikte artan sıcaklığa bağlı olarak insanlar soluğu yazlık bölgelerde almaktadır. Serinlemek için denizi tercih edenler olduğu gibi havuzu tercih edenlerin sayısıda oldukça fazladır. Özellikle yazlık yerlerde ve şehir merkezlerinde yer alan otellerde bulunan havuzlar, en çok tercih edilen yerlerdir. Evlerinde havuza sahip olanlar ise günün 24 saati serinleme ve havuz keyfi yapma imkanına sahiptir. Sıcak havalarda havuz kullanımının artış göstermesine bağlı olarak havuzdaki hijyen konusu da gündeme gelir. Özellikle otellerde bulunan havuzlarda... Kalabalık insan gruplarının her gün aynı havuzu kullanıyor olması, havuz temizliğinde kullanılacak kimyasallara ve dezenfektanlara çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösterir.
Bir yüzme havuzunda hijyeni sağlamak için yapılacak ilk iş yüzme havuzunun kimyasal dengesinin sağlanmasıdır. sonrasında yapılacak ikinci iş ise havuzun yaprak, toz, çeşitli partikül ve yabancı maddelerden arındırılmasını sağlamaktır. Havuzda hijyeni sağlamak için yapılacak bakımda, havuzun kimyasal dengesini oluşturabilmek için kullanılan havuz kimyasalları çok önemlidir. Bu yüzden havuz suyunun sık sık tahlil edilmesi gerekir. Yapılan tahlil sonuçlarına göre de havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Bunun dışında ayrıca ilave kimyasal kullanılmasını gerektiren, havuzdaki suyun bulanması, havuzda renk oluşması gibi özel durumlar olabilir. Bu tarz durumlarda ekstra kimyasal kullanılmalıdır.
Yüzme havuzlarının bakımında dikkat edilecek önemli bir diğer konuda, filtrasyon ve sirkülasyon sistemidir. Özellikle yüzme havuzlarında bulunan yabancı maddeleri ve fiziksel kirlilikleri temizlemede ve arıtmada kullanılan pompa ve filtrelerden oluşan bu sirkülasyon sisteminde, havuz suyu filtrelerden geçerek havuzun fiziksel olarak arıtılmasını sağlar. Gerçekleşen bu arıtma işlemi filtrasyon sistemidir. Filtrasyon ve sirkülasyon sistemi havuz bakımındaki en hassas noktadır. Çünkü bir yüzme havuzunda sirkülasyon sistemi çalışmıyorsa ya da ortaya çıkan çeşitli sorunlardan dolayı az çalışıyorsa, yüzme havuzu kimyasallarından verim almak yok denecek kadar azdır. Havuzda bulunan filtrasyon sistemine destek vermek amacıyla havuzlar mutlaka fırçalanmalıdır. Ayrıca havuza dip süpürgesi yapılmalıdır. Filtrasyon sistemine verilecek bu desteğin yanı sıra havuzdaki filtreler ters yıkama ile mutlaka temizlenmelidir. Yüzme havuzu filtrelerinde bulunan kum ya da kartuş sürekli olarak temizlenmeye ve düzenli aralıklarla değiştirilmeye ihtiyaç duyar. Bu yüzünden filtrelerin temizlik ve yenilenme süreçleri dikkatle takip edilmelidir.
Yüzme havuzlarında sürekli dezenfeksiyon, havuzlarda meydana gelecek enfeksiyon riskini oldukça azaltır. Dezenfeksiyonun sürekliliğini sağlamak için;
- Havuzdaki Ph seviyesinin dengede tutulması gerekir. İdeal seviye 7,20 ile 7,40 aralığıdır.
- Havuzdaki klor seviyesinin açık havuzlarda 1,00-3,00 ppm, kapalı havuzlarda ise 1,00-1,50 ppm olması gerekir.
- Yosun önleyici, çöktürücü ve berraklaştırıcı gibi havuz kimyasalları muhakkak kullanılmalıdır.
- Haftalık fırçalama, dip süpürgesi ve ters yıkama işlemleri ihmal edilmemelidir.
- Yüzme havuzlarında havuza her yüzücü için günlük 50 litre taze su alınmalıdır.