" />
Yüzme Havuzlarında Kışlık Bakım

Yüzme Havuzlarında Kışlık Bakım

Yaz mevsiminin yavaş yavaş veda ettiği, sonbaharın geldiği günlerde kışlama olarak adlandırılan yüzme havuzlarını kışa hazırlık bakım çalışmalarının iki seçeneği vardır. Bu seçeneklerden biri havuzun boşaltılarak kış boyunca kapalı kalacağı durumdur. Diğer durumda ise mevsim değişikliğine aldırmadan havuzlar dolu kalacaktır.

Kışlama için açık havuzların dolu tutulması önerilen durumdur. Çünkü havuz yapısı daha iyi korunur. Bu şekilde havuz yüzeyine düşen herhangi bir yabancı maddenin havuza zarar vermesi engellenmiş olur. Ayrıca kışlık havuz bakımı sayesinde sezon başlangıcında dolu havuzları kolay bir bahar temizliği ile yeniden kullanıma açabilirsiniz.

Kış boyunca bazı bölgelerde dolu kalan havuzlarda don olayı görülebilir. Bunu engellemek için bazı önlemler almak gerekecektir. Donma tehlikesi olan havuzlarda filtre, boru ve pompa hattındaki su tamamen boşaltılmalıdır. Havuz suyu seviyesi yüzeyden yaklaşık 30 cm düşürülmelidir. Skimmerli sistemlerde havuz suyu seviyesi skimmerin 10 cm altına düşürülmelidir.

Havuz suyunda  oluşabilecek yosunlanma, kireçlenme ve böceklenme gibi istenmeyen durumlara karşı kış bakım kimyasalları uygulanmalıdır. Şok klorlama havuz suyunda ideal değerleri yakalamak için uygulanabilir. Belirli aralıklarla havuz suyunda ph ölçümü yapılmalı ve şok klorlama tekrarlanmalıdır. Eğer havuzda yosunlanma görülürse ok klorlama sıklaştırılmalıdır. Bu önlemler alındıktan sonra hem kirliliği engelleyebileceğiniz hem de ısıyı koruyabileceğiniz havuz üstü brandanız varsa, havuzunuzu kapatabilirsiniz.

Bu temel önerilerden sonra detaylı olarak kışlama nasıl yapılır sorusunun cevaplarını aşağıdaki adımlardan öğrenebilirsiniz.

Bir Havuz Nasıl Kışa Hazırlanır?

Yaz günleri bitmeye başladığında, havuzunuzu daha soğuk aylara hazırlamaya başlamanın zamanı gelmiş demektir. Betonarme yeraltı yüzme havuzları kışa hazırlama adımlarını öğrenmek için bu kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Havuzda eğlenceli bir yazın ardından, sezonu kapatmadan önce yüzme havuzunuzu düzgün bir şekilde “kışa soktuğunuzdan” emin olmak istersiniz. Bu adımları atmak, uygun havuz bakımının bir parçasıdır ve tekrar açtığınızda havuzunuzun mükemmel durumda olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Havuzunuzu Kışa Hazırlamaya Ne Zaman Başlamalısınız?

Sıcaklık sürekli olarak 18 C derece veya daha altına düştüğünde ve sıcak mevsim bittikten sonra kışa hazırlama sürecine başlamak gerekir. Çok erken başlarsanız, daha sıcak havalarda gelişen alglerle ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Birkaç gün boyunca birkaç adımın gerçekleştirilmesi gerektiğinden, bu işlemi tamamlamak için kendinize bir hafta ayırmanız uygun olur.

Yüzme Havuzunuzu Kışa Hazırlamak İçin Adımlar

Havuzunuzu kış aylarına hazırlamak için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Adım: Havuz Aksesuarlarını Çıkarın

Havuzdan sıyırıcı sepetler, temizleyiciler, merdivenler, basamaklar ve şezlonglar gibi aksesuarları çıkararak başlayın. Kir ve yosunları hortumla temizleyin, havuz ekipmanlarının kurumasını bekleyin ve kış için güvenli bir yerde saklayın.

Adım 2: Havuzu Derinlemesine Temizleyin

Tüm yaprakları, döküntüleri, havuz mozaiklerini ve derzleri diğer kalıntıları temizleyerek havuzunuzun mümkün olduğunca temiz olduğundan emin olun. Bu, su kimyasını dengelemeyi ve küf, yosun oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Havuzun yüzeyini temizlemek için havuz fırçalarından ve tüm kalıntıları temizlemek için bir havuz süpürgesi kullanın. Ardından havuzun zeminini ve kenarlarını iyice fırçalayın. Temiz havuzunuzu sonraki adımlar arasında kapalı tutun. Böylece kışlama yaparken bu işlemlerin ortasında tekrar kirlenmesin.

Adım 3: Su Kimyasını Ayarlayın

Havuzu kapatmadan bir hafta önce, alkalinitenin milyonda 80 ila 150 kısım (ppm), pH seviyesinin 7,2 ila 7,6 arasında, kalsiyum sertlik seviyesinin 175 ila 225 ppm arasında olduğundan emin olmak için su kimyasını test edin. Klor seviyesi 1 ppm ile 3 ppm arasında idealdir.

pH seviyesinde çalışmadan önce alkaliliği dengelediğinizden emin olarak gerektiği gibi ayarlayın. Seviyeler zaman geçtikçe doğal olarak azalacağından, bu ölçümlerin her bir adım için tekrar edin.

Adım 4: Su Seviyesini Düşürün

Bir havuz örtüsü kullanmıyorsanız ve kışın suyun donacağı bir bölgede yaşıyorsanız, havuzunuzu kapatmadan önce su seviyesini düşürmeniz gerekir. Bir ağ örtünüz varsa su seviyesi sıyırıcının yaklaşık 30 cm altında ve katı bir havuz örtünüz varsa su seviyesi sıyırıcının yaklaşık yarım 15 cm altında olmalıdır. Havuzunuzdaki suyu nasıl boşalttığınıza bağlı olarak bu işlem bir veya iki gün sürebilir.

Adım 5: Ekipmanı Boşaltın Ve Saklayın

Tüm ekipmanı sudan arındırmak ve boşaltmak önemlidir. Böylece su içinde genleşmez ve sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde hasara neden olmaz. Bir üfleyici kullanarak havuz hatlarından suyu temizleyin, ardından genleşme tapalarıyla kapatın. Boruların patlamasını önleme konusunda ekstra dikkatli olmak istiyorsanız, havuz antifrizi eklemeyi düşünün. Her filtreyi, pompayı ve ısıtıcıyı boşaltın (bu ekipmanın çoğunda tahliye tapaları bulunur). Ayrıca tüm filtreler çıkarılıp temizlenmelidir. Mümkünse, elektronik dezenfeksiyon sistemlerini ve pompayı kış için içeride saklayın.

Yüzme Havuzlarında Kışlık Bakım

Adım 6: Şok Ve Yosun Öldürücü Ekleyin

Havuzu örtmeden önce, bakterileri öldüren şok ve yosunları öldüren yosun öldürücü ekleyin. Satın aldığınız şokun türüne bağlı olarak, bunu havuzu resmi olarak kapatmadan birkaç gün önce yapmanız gerekebilir. Paket talimatlarını izleyin ve kimyasalları tek bir alana dökmek yerine havuzun etrafına eşit olarak dağıttığınızdan emin olun. Klor şoku kullanıyorsanız (klorsuz şoka karşı), yosun öldürücü ile aynı anda eklemeyin.

7. Adım: Havuzu Örtün

Sonunda havuzu örtmenin zamanı geldi! İki tip örtü vardır: güvenlik örtüleri ve kış örtüleri. Güvenlik kapakları sabitlenmelidir ve kazayla düşen insanlar veya hayvanlar kadar kirlilikten de en iyi korumayı sağlarlar. Kışlık örtüler daha az koruma sağlar, ancak bunları sabitlemek için ekstra bir adımla uğraşmanıza gerek kalmaz. Hangi tür örtü kullanırsanız kullanın, sıkı oturduğundan ve delik veya yırtık bulunmadığından emin olun.

Havuzu kışa hazırlama havuzunuzun ömrünü uzatmak ve bir diğer sezon da en az masraf ile açmak için de önemlidir. Tam olarak ne yaptığınızdan emin değilseniz veya havuzunuzu kışa hazırlamak için yeterli vaktiniz yoksa yardım almaktan imtina etmeyin. Kışa hazırlık için alacağınız profesyonel yardım sizi birçok önemli masraftan kurtaracaktır. Eğer havuzu hazırlama konusunda sıkıntılar yaşayıp, ekstra bir bütçe ayırmak istemiyorsanız bilin ki bu maliyet diğer başka büyük maliyetlerin önüne geçeceğinden boşa harcanmış bir para olmaz. Pekcan Havuz teknik uzmanlarımızı havuzları kışa hazırlama konusunda tam bilgi ve deneyime sahiplerdir. Havuzunuzu en uygun koşullarda sizin için kışa hazırlayabiliriz. Bize ulaşmak ise havuzunuzu kışa hazırlamaya çalışmaktan çok çok daha kolaydır. Sadece tek bir telefonunuz ile size yardıma hazır bir ekip bulabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

X

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.