Vanalar Ve Altı Yollu Vana Görevleri - 2
Vanalar Ve Altı Yollu Vana Görevleri - 2
Vanalar ve Altı Yollu Vana Görevleri
Ters Yıkama (Backwash): Filtre içerisinde bulunan kum tanecikleri gözenekleri kirlilik ve pisliklerle doldurarak suyun geçişine engel olmaya başlarlar. Filtre üzerinde bulunan manometreden basınç takip edilir. Yükselmesi, filtrenin kirlilikler ile dolduğunu gösterir. Ters yıkama yapılarak su, filtre tabanından yukarı doğru verilir ve filtre içinde bulunan kumlar yukarı doğru hareket ederek aralarda bulunan kirlilikler temizlenir.
Nasıl yapılır:
Filtrasyon pompası durdurulur, altı yollu vana ‘ters yıkama’ konumuna alınır; denge deposu tam açık %100, havuz dip emiş vanası yarımdan az açık %20-%50, vakum vanası kapalı ve havuz besleme vanaları açık konuma alınır. Bazı sistemlerde ters yıkama hattında vana olabilir. Bu vanada açılarak, ‘Filtrasyon Pompası’ çalıştırılır. Bu durumda filtre içerisinde tutulan tüm kirli partikül ve diğer katı atıklar filtre içerisinden atık su drenaj hattına atılır. İşlem minimum 4 dakika ya da gözetleme camından atılan suyun berraklaşmasına kadar yapılır. Kirlilik su ile birlikte atılacağı için yüzme havuzu ters yıkama süresince su eksiltir.
Ters yıkama işleminin basıncın artmasını beklemeden, haftada en az 2 defa yapmak sistem ve havuz için faydalı olacaktır. Yalnız her süpürge işleminin sonunda ters yıkama işlemi yapılması gerekir. Filtrasyon sisteminin normal çalışma basıncı:0-1 Bar olup 1-1.5 Bar basınç aralığına geldiğinde ters yıkama yapılmalıdır. 1.5 bar ve üzeri basınçlarda çalıştırılan filtrasyon sistemlerinin fiziksel zarar görmesi olasılığı vardır.