" />
Türk Hamamlarının Tarihçesi

Türk Hamamlarının Tarihçesi

Sosyal bir kurum olarak Türk hamamı, Osmanlı kadın ve erkeklerinin (haremle karşılaştırılabilir bir şekilde) sosyalleşmesinde ve ayrılmasında önemli bir rol oynamıştır. Hamamlar şehirlerde, kasabalarda ve bazı köylerde bulunuyordu ve herkese açıktı. Toplumsal statünün nispeten akışkan olduğu ve müzakereye açık olduğu bir kamusal alan olarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllarca sürmesine yardımcı oldu.
Hamamlar kadınların sosyal yaşamlarında erkeklerden çok daha anlamlı bir rol oynamıştır. Erkek hamam geleneklerinin aksine, hamamlara gruplar halinde katıldılar. Banyoya gitmeden önce yapılan hazırlıklar da kendi içinde bir sosyal faaliyetti ve bu da banyodaki sosyal etkinliği daha da yansıtıyordu. Banyoda devam eden faaliyetlerde kullanılan tüm malzemeler özenle hazırlanmıştır. Her kadının, bugün sanal sanat eserleri olan 13 veya 14 farklı banyo aksesuarı vardı ve bu bize Türk banyo kültürünün ne kadar zengin olduğuna dair bir göstergesi olur.
Her ailenin tadı ve zenginlik derecesine uygun olarak bir çift 'banyo kasesi' vardı, erkekler için daha büyük, kadınlar için daha küçük. Banyo kaseleri çeşitli çeşitlerde geldi: kabartma, kakma veya balık ile süslenmiş gümüş, bronz veya bakır yağ ve yuvarlak kaseler. Sabun tabağı, üstte oval şekilli, altta bir elek gibi delikleri olan kapaklı bir kaptı. Sabun, taraklar ve sürtünme ve köpürme eldivenleri içine yerleştirildi. Banyoda soyulduktan sonra takı tutmak için balkabağı şeklinde metal bir kap da vardı. Bu arada banyo aynaları oval veya ahşap veya gümüş çerçeveli yuvarlaktı. Ayaklara giyilen banyo takunyaları (nalın) özel şekillerde ahşaptan oyulmuş ve çeşitli teknikler kullanılarak dekore edilmiştir. Zeminden oldukça yüksek olan, yıkananın ayaklarının sabunlu suyla asla temas etmemesini sağladılar. Gümüş çanları olan banyo takunyaları, genç kadınların sashaying bedenlerine hoş bir çıngırak eşlik etti. İster kaba ister ince dişli olsun, en çok aranan taraklar, gümüş ve altınla kaplanmış fildişi ürünlerdi. İnce banyo havluları (pestamal) ekose tasarımlarda dokunmuştur. Çeşitli nakış türleri ile süslenmiştir. En kaliteli havlular Bursa'da dokunmuştur.


Hamamlarda düzenlenen partiler önemli olaylar haline geldi,
Örneğin;
Düğün şenliklerinin başlamasından bir gün önce yapılan gelin banyosu töreni;
Bir çocuğun doğumunu izleyen kırkıncı günü kutlayan kırk günlük banyo;
Ölümünden yirmi gün sonra ölen kişinin tüm akrabaları ve arkadaşlarının katıldığı gözyaşı kurutma banyosu;
Bir kişinin isteği yerine getirildiğinde yapılan banyolar;
Arkadaşların ve akrabaların özel bir ziyaretçiyle buluşmaya davet edildiği misafir banyosu;
Ve dini bayramların arifesinde yapılan tatil hamam banyoları gibi.
Hamamlar kadınların sosyal yaşamının önemli bir parçasıyken, geçtiğimiz yüzyılda önemleri azaldı. Çünkü tüm ekonomik seviyelerdekiler için kapalı yüzme tesisleri kurmaya başlandı. 1886-87'ye tarihlenen bir liste, İstanbul surları içinde 75 hamamın adını ve semtini vermektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında hamamların özel mülkiyeti kurulmaya başlandı. Bununla birlikte, hamamlar özel ellere geçtikten sonra bile, yardım hamamlarında ortak olan bazı gelenekler devam etti veya en azından yerel ve merkezi yetkililer eski uygulamaların bazılarının sürdürülmesini sağlamaya çalıştı. Bugün Özellikle İstanbul'da 57 çalışan tarihi hamam vardır ve müşterileri günde 200'ün altındadır. İstanbul'da tarihi hamamların ünlü örnekleri; Eski Hamamı (15. yüzyıl) Üsküdar'da, Çardaklı Hamamı (1503) Kadırga'da, Küçük Ayasofya, Hürrem Sultan Hamamı (1556) Ayasofya, Sultanahmet, Kılıç Ali Paşa Hamamı (1583), Tophane, Çemberlitaş Hamamı (1584), Çemberlitaş, Galatasaray’daki Galatasaray Hamamı (1715) ve Cağaloğlu'nda Cağaloğlu Hamamı (1741).

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.