Termal Havuzlara Genel Bir Bakış
Sıcak yer altı sularından yararlanmak amacıyla yeryüzüne kurulan tesislere kaplıca denilmektedir. Kaplıcada kullanılan doğal kaynak suları ise termal olarak adlandırılır. Bu suyun kaplıcada kullanılabilmesi için yer altından çıkan termal su olması ve sıcaklığının 20 derece üstünde olması gerekir. Ayrıca mineral bakımından zengin olmalıdır. Termal havuzlarda şifalı sular bulunur. Tıbbi ve bilimsel uygulamaların da yapıldığı bu havuzlar sağlık sektörü açısından da önemli bir noktadadır. Ülkemiz yer altı suları ve kaplıcalar açısından oldukça zengindir. Bu sebeple termal havuzlar ve bu havuzlarda uygulanan tedavi yöntemleri çok yaygındır. Psikoterapi, fizik tedavi ve iklim kürü gibi tedavilerin uygulandığı termal havuzlar pek çok hastalık için destekleyici bir tedavi unsurudur. Termal havuzların kullanımı tedavinin şekil ve içeriğine göre değişiklik gösterir. Genellikle fizik tedavi uygulamalarının yoğun olarak uygulandığı termal havuzlar, bu özelliği sayesinde pek çok insanın şifa bulmak için tercih ettiği yerlerdendir. Çamur banyosu, gaz banyosu, solunum ya da içme yöntemi ile uygulanan kürler termal havuzlarda yapılan tedavi yöntemleridir. Bu tedavi yöntemleri yan tedaviler ile birleştirilerek uygulanır ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Termal havuzların en belirgin özelliği içlerinde barındırdıkları mineraller bakımından zengin olmalarıdır. Termal sularında bulunan bu minerallerin iyileştirici ve tedavi edici özelliğinin bilimsel araştırmalarla kanıtlanması termal havuzların çok yoğun bir şekilde rağbet görmesini sağlamıştır.
Burada dikkat edilecek nokta, sağlık için termal havuzlar kullanılacak ise mutlaka önce doktor kontrolü ve önerisini almak gerekir.
Termal sularda bulunan mineraller ve sıcaklık seviyeleri, özellikle eklem rahatsızlıklarında önemli destekleyici tedavi yöntemleridir. Ayrıca cilt rahatsızlıklarında da etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Gündelik yaşam içerisinde insanların hareketlerini kısıtlayan ve sürekliliği olan ağrılar yüzünden rahatsızlık yaşanmasına sebebiyet veren romatizmal ve ortopedik hastalıklarda ağrıların dinmesi ve yaşam kalitesinin artması için termal tedavi oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra kireçlenme için verimli bir tedavi süreci sağlamasının yanında miyalji ve siyatik gibi hastalıklar için de destekleyici bir tedavidir. Termal havuz sularının kan basıncını düzenleme özelliğine sahip olması tansiyon ve kalp hastaları için de uygulanabilir bir tedavi yöntemi olmasını sağlamıştır.
Bu hastaların doktor kontrolünde hazırlanmış programla termal tedavi uygulamalarında hiç bir sakınca yoktur. Sıcak termal sularının cilt hastalıkları tedavisinde de etkili olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 40 °C sıcaklıkta minerallerin etkisiyle deride meydana gelen değişimler derinin daha sağlıklı olmasını sağladığı gibi aynı zamanda deride biriken atıkların atılmasına yardımcı olur. Termal havuzlarda bulunan acı su tedavi yöntemi içerisinde bulunan sülfat sayesinde vücutta yağ yakımı gerçekleşir. Dolaşım sistemini hızlandıran bu uygulamayla vücuttaki fazla ödem atılır. Obezite tedavisinde kullanılan acı su aynı zamanda idrar yolu rahatsızlıkları içinde kullanılır.