Süs ve Bahçe Havuzları, Bahçe Göletleri
Bir bahçe göleti, normalde estetik amaçlı ve / veya yaban hayatı yaşam alanı sağlamak için bir bahçede veya tasarlanmış bir arazide inşa edilmiş bir su özelliğidir. Bahçe havuzları, dünyadaki birçok peyzaj tasarımı ve bahçe geleneğinde en çok tercih edilen peyzaj öğeleridir. Bahçe havuzları mükemmel yaban hayatı habitatları olabilir. Tatlı su yaban hayatının korunmasına katkıda bulunabilir. Yusufçuklar ve su böcekleri gibi omurgasız hayvanlar ve amfibiler yeni havuzları hızla kolonize edebilirler. Bahçe havuzu sahipleri, bahçe havuzlarında çoğalan küçük su bitkilerinin ekolojisi hakkında birçok özgün ve değerli gözlem yapma potansiyeline sahiptir. Bahçe havuzları sorunlara da neden olabilir. Özellikle, bahçe havuzları, doğal olmayan işgalci bitkilerin yayılması için yol açabilirler. Bu durum tatlı su kaynaklarının korunmasında önemli sorunlara yol açmaktadır. Bahçe havuzlarının peyzajını planlarken bu bitkilerin kullanılmasından kaçınmak gerekir.hem bahçe havuzlarından istila edilen türlerden kaçmaktadır.
Göletler
Göletler doğal süreçler veya insanlar tarafından oluşturulabilir. Belirleyici durum zemin olarak düşünülür. Ancak ister insan ister doğa tarafından oluşturulmuş olsun vahşi yaşam türlerini barındırmada pek bir fark gözetmezsiniz.
Doğal olarak, havuzların fiziksel ve kimyasal koşullarında günden güne ve hatta gün boyunca, nehirler gibi diğer tatlı sulardan daha fazla farklılık gösterir. İnsanlar genellikle bu doğal eğilimlere karşı, özellikle de yüksek çözünmüş oksijen seviyelerini korumak için bahçe filtre ve dezenfeksiyon sistemlerine başvururlar.
Süs ve bahçe havuzlarında vahşi yaşamda gerekli olmayacak bir çok havuz ekipmanı, misal havuz pompaları, balıkları küçük bir havuzda tutmak için çok gerekli olabilir. Kirlenmeyi engellemek ve besleyici madde içeriğini zengin tutmak, alglerin ve yosunlanmanın önüne geçmek için bir çok filtre ve havuz kimyasalı kullanılır.
Su Temini ve Kaybı Bahçelerin dışındaki göletler dört ana su kaynağı tarafından beslenir: yağmur, akışlar ( akıntılar, yüzey akışı) ve yeraltı suyu. Doğal bahçe havuzlarının yaban hayatı değeri, bu su kaynaklarının ne kadar kirlenip ne kadar kirlenmediği oranında etkilenmektedir.
Bahçe göletleri genellikle daha büyük ve kırsal bahçeler hariç, giriş veya yeraltı suyu ile beslenmez. Genellikle havuz musluk suyu, yağmur suyu ve yüzey akışının bir kombinasyonu ile doldurulacak ve buharlaşmaya uğrayacaktır. Bahçe havuzları genellikle doldurma sırasında göleti kirletebilecek yüksek mineral ve elementlere sahip olan musluk suyu ile doldurulur. Havuzlardaki “ekolojik dengenin” korunması için kimyasal havuz tedavilerine başlanmadan önce etkilerinin değerlendirilmesi için her açıdan testlere başvurmak gerekir. Bazı havuz tedavi işlemleri etkili olabileceği gibi başka sonuçlara da sebep olabilir. Örneğin, fosfor tarafından kirletilmiş bir havuza tebeşir eklenmesi, besin maddelerinin suda çökelmesini önlenmesi gibi. Bu tür işlemlerde yok olması uzun sürecek eklenen kimyasal maddenin de doğal havuza ileri de nasıl bir etki yapacağı da göz önüne alınmalıdır. Doğal kile sahip olmayan topraklarda, drenaj nedeniyle ek su kayıpları astar katmanlar yardımı ile önlenir. Havuz astarları, havuz yatağı ile su arasında kalan PVC veya EPDM folyolardır. Bu katman gömlekler aynı zamanda kilden de yapılabilir. Astar yüzey her zaman yapılmak zorunda da değildir. Serbest akışlı topraklardaki havuzlar bile havuza akan ince tortularla kendiliğinden kaplanabilirler. Mevsimsel havuzlar İnsanlar tarafından 150 metreküpten 10000 metrekübe kadar değişen boyutlarda bahçe havuzları ve göletleri yapılabilir.
Bununla birlikte, buharlaşma eklenen su miktarını aşarsa, havuz yaz aylarında kuruyabilir. Bu, vahşi yaşamda birçok tatlı su bitkileri ve hayvanlar (belki de tüm türlerin yarısı) kuraklık dönemlerine iyi adapte olmuşlardır. Dünya çapında “geçici havuzlar” (genellikle yılda bir kez kuruyan havuzlar) önemli bir doğal habitattır.
Ancak, bir bahçede, yaz aylarında kuruyan bir havuz sahibi için hayal kırıklığı yaratacaktır. Ve tabi ki bazı hayvanlar, özellikle de balıklar, kuraklık dönemlerinde hayatta kalamazlar. Diğer taraftan amfibiler, genellikle kurumaya bırakılan havuzlardan yararlanırlar. Çünkü bu, iribaşların başlıca yırtıcılarını temizler. Havuzun kurumadan larvaların ortaya çıkması koşuluyla, kuraklık, amfibiler için herhangi bir sorun yaratmaz.