Havuzda Yapabileceğiniz 5 Kolay Egzersiz
Su, havadan 800 kat daha yoğundur ve size düşük etkili, yüksek dirençli fitness antrenmanı için mükemmel bir ortam sağlar. Havuz egzersizleri ve su sporları rutinleri, güç oluşturmak, dayanıklılığı artırmak, esnekliği artırmak, dengeyi geliştirmek ve hatta kilo vermek için mükemmeldir. Yüzme havuzunda yapılan egzersizler karada yapılan egzersizlere göre kaldırma kuvveti sayesinde kemikleriniz ve eklemleriniz için çok daha kolay, suyun güçlü direnci sayesinde daha hızlı ve verimli kalori yakımı sağlayacaktır. Bu sayede su; yaş, kondisyon düzeyi veya vücut kondisyonu ne olursa olsun hemen hemen herkes için rahatlıkla egzersiz yapmasını mümkün kılar.
Önce güvenlik
Havuz egzersizlerine başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken önemli husus var.
- Herhangi bir yeni egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışın. Egzersiz için yeterince sağlıklı olduğunuzdan emin olun.
- Eğer sersemlik, baş dönmesi, anormal bir ağrı hissediyorsanız veya nefes almakta zorlanıyorsanız, egzersizi bırakın ve hemen havuzdan çıkın.
- Nemli kalmayı unutmayın! Suda egzersiz yaparken sandığınızdan daha fazla terleyeceksiniz. Ve havuz ne kadar sıcak olursa, daha fazla terleyecek ve o kadar çok su kaybedeceksiniz. Antrenmandan önce ve sonra bol sıvı tüketin.
- Güçlü bir yüzücü değilseniz veya suda çok uzun süre yürüyemiyorsanız, yüzdürme kemeri, can yeleği veya havuz makarnası gibi ekipmanlar edinebilirsiniz.
Güvenlik konusunda gerekenleri göz önünde bulundurduğunuza göre artık bu kolay 5 egzersize başlamaya hazırsınız.
1. Yürümek
Yürüme egzersizi, vücudunuzu su koşullarına alıştırmak ve kaslarınızı zinde ve egzersize hazır hale getirmek için iyi bir ısınma rutini olabilir. Havuzda yürümek, bacaklarınızdan karın bölgenize ve hatta kollarınıza kadar tüm vücudunuz için harika bir direnç çalışmasıdır.
Bacaklarınız tamamen su altındayken, su bel hizasında olacak şekilde yürümeye başlayın. Normalde yaptığınız gibi yürüyün, ayak parmaklarınıza doğru yuvarlanmadan önce topuğunuzu dikin. Suda yapması kolay olabilecek parmak uçlarında yürümekten kaçının. Yürürken dik durmayı unutmayın. Kollarınızı çalıştırmak için, yürürken suyun direncini hissetmek için kollarınızı yanlarınızda ileri geri sallayın. Bunu ısınma süreniz boyunca 5-10 dakika yapın veya her gün 20-30 dakika yürüyerek düzenli bir egzersiz rutinine dönüştürün. Egzersizin zorluğunu artırmak için bilek ve ayak bileği ağırlıkları kullanın, direnç eldivenleri kullanın ve/veya hızınızı artırın.
2. Kollarınızı Çalıştırın
Omuz hizasında olan daha derin suya gidin. Kollarınızı çalıştırmak için yapabileceğiniz birkaç farklı havuz egzersizi var. Bu egzersizlerden en iyi şekilde yararlanmak için havuz dambılına ihtiyacınız olacak . Kollarınız yanınızda başlayın, dambıllarınızı avuçlarınız yukarı bakacak şekilde tutun. Dambılları suyun yüzeyine getirmek için dirseklerinizi bükün (neredeyse bir kıvrılma gibi), dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun. Avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde bilekleri çevirin ve dambılları suya geri itin ve başlangıç pozisyonuna dönün.
Aynı pozisyondan, kollarınız yandayken, yana doğru kol germe de yapabilirsiniz. Kollarınızı omuzlarınız ve/veya su seviyesi ile aynı hizaya gelene kadar yanlara doğru kaldırın. Bu egzersizi dambıllı veya dambılsız yapabilirsiniz ve daha fazla zorluk için bilek ağırlıklarını kullanabilirsiniz. Bu kol egzersizlerinin her biri için 1-3 set 10 tekrar yapın.
3. Diz Kaldırma
Bu havuz egzersizi birçok amaca hizmet eder. Bacaklarınızda ve karın bölgenizde güç oluşturur, dengenizi artırmanıza yardımcı olur ve esnekliğinizi artırabilir. Sırtınız havuz duvarına dönük olacak şekilde suyun içinde bel hizasında durun. Sağ dizinizi 90 derecelik bir açıyla kaldırın, ardından dizinizi mümkün olduğunca düzeltmek için alt bacağınızı uzatın. Ya bir sonraki diz kaldırmaya geçebilir ya da hareketinizi üçe kadar sayarak tutabilirsiniz. Aynı hareketleri sağ diziniz ile tekrarlayın. Her bacak için 1-3 set 10 tekrar yapın. Havuz duvarı, suda dengenizi bulduğunuzda dengede kalmanıza yardımcı olacaktır. Daha fazla zorluk için duvardan uzaklaşın. Güç antrenmanınızı en üst düzeye çıkarmak için ayak bileği ağırlıklarını da kullanabilirsiniz.
4. Bisiklet
Bu havuz egzersizi için su bisikletine bile ihtiyacınız yok. Bir veya iki havuz makarnası alın ve kollarınızı makarnaların uçlarına dayayarak sırtınıza sarın. Yüzerken, bisiklet sürüyormuş gibi bacaklarınızı suyun içerisinde hareket ettirin. Bu egzersizi yaptığınız süre, fitness seviyenize, hareket hızınıza ve egzersizin zorluğunu artırmak için ayak bileği ağırlıkları kullanıp kullanmadığınıza bağlıdır. Sadece 3-5 dakikalık pedal çevirme ile başlamanızı ve kademeli olarak 10-20 dakikaya kadar artırmanızı öneririz.
5. Yüzme
Yüzme muhtemelen tüm listedeki en belirgin havuz egzersizidir. Kan basıncının düzenlenmesi ve kalorileri hızlı bir şekilde yakmanın en verimli ve etkili yollarından biridir. Yüzme turlarına başladığınızda, yavaşlamayı unutmayın. Gerektiğinde mola verin ve kendinizi aşırı zorlamamaya dikkat edin. Sadece birkaç turla başlayın, kısa bir ara verin, ardından birkaç tur daha yüzün. Vücudunuz güçlendikçe ve dayanıklılığınız arttıkça egzersiz sürenizi kademeli olarak artırabilirsiniz. Yüzdüğünüz sürece, tüm vücudunuz sağlam bir egzersiz yapmış olacak.
Bunlar yapabileceğiniz havuz egzersizlerinden sadece birkaçı. Daha yeni başlıyorsunuz. Sadece yüzme havuzunda egzersiz yaparak gücünüzü, dengenizi, dayanıklılığınızı ve esnekliğinizi geliştirmenin sonsuz sayıda yolu olduğunu bilmelisiniz.