" />
Sauna Kültürü

Sauna Kültürü

Sauna kökleri çok eskiye dayanan bir kültürdür. Günümüzden 2000 yıl öncesine kadar dayanan bu kültürün Finlandiya kökenli olduğu bilinmektedir. İnsan sağlığı üzerinde ciddi anlamda olumlu etkileri olması ve çok yararlarının bulunması sebebiyle sauna kültürü Avrupa sınırlarını da aşarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Ülkemizde de özellikle son yıllarda giderek artış gösteren "Geleneksel Fin Hamamı" ya da genel olarak bilinen adıyla "Sauna" hastalıklardan koruyan ve pek çok sağlık sorununu tedavi eden bir özelliğe sahiptir. Saunanın sıcaklığında geçirilecek 15 dakikalık bir zaman dilimi, günün yorgunluğunu atarak vücudun tazelenmesini sağlar. İdeal ortam koşullarında doğru bir şekilde kullanıldığı taktirde, özellikle kas ve kemik rahatsızlıklarında iyileştirmeyi hızlandırmaya yardımcı olarak ilaç kullanımını en aza indirger. Sauna genel olarak ilk önce kalp ve dolaşım sistemine etki eder. Terleme yoluyla vücutta biriken toksinleri atarak, ciltte bulunan gözeneklerin temizlenmesini sağlar. Saunada bulunan sıcak ve kuru havayla aniden karşılaşma direkt olarak kalp ve dolaşım sistemine etki eder. Ciltteki kan dolaşımı %5-10 oranında artarken, kalpteki kan atımı %60-70 oranında artış gösterir. Ayrıca kaslar gevşer ve rahatlar. Böylece yaşanan yorgunluk ve stres tamamen ortadan kalkar. Stres azaltma özelliğinin dışında vücuttaki antikor üretimini de arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Astım, kronik bronşit, cilt rahatsızlıkları, hormonal bozukluklar, uykusuzluk ve depresyon tedavisinde de oldukça yarar gösteren sauna banyosuyla özellikle eklem rahatsızlığı bulunan kişilerde eklem ağrısı ve hareket kısıtlılığı gibi problemleri %40-70 oranında azaltır. Doğru bir şekilde uygulanan sauna banyosu, eklem ve kas rahatsızlıklarında sıcak tedavisi olarak kullanılır. Kas ağrıları, krampları ve eklem kireçlenmesi rahatsızlığı olan hastalarda, yumuşak dokuda ve eklemlerde yumuşatma etkisi yaparak hastaların rahat hareket etmesini sağlar. Özellikle fizik tedavi gören hastalarda ciddi anlamda olumlu gelişmeler sağlar. Düzenli olarak yapılan sauna sıcak tedavisi eklem ağrılarını azaltarak, hareket etmeyi arttırır. Buna bağlı olarak hastalar daha az ilaç kullanmaya başlayarak, hastaların ilaca olan bağımlılığı azalır.

Sauna özellikle yetişkinler için uygundur. Çocuklar içinde kullanım en az 2 yaş olmalıdır. 2 yaş ve üzeri çocuklar 70 derecelik bir ısıda ve özellikle ebeveynlerinin kontrolünde haftada maksimum bir defa, 10 dakikayı geçmemek koşuluyla saunada vakit geçirebilirler. 65 yaş üstü insanların çok dikkatli olması gerekir. Özellikle hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, aşırı kilo problemi ve damar hastalığı bulunan kişiler saunadan kaçınmak zorundadır. Saunada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de saunaya alkol alınarak girilmemesi gerektiğidir. Çünkü alkol alarak saunaya girildiğinde, ani tansiyon düşmesi yaşanabilir.      

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.