" />
Klor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Klor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Klor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Havuz temizliği ve havuza girenlerin sağlığı için kullanılan klor, en önemli ve gerekli havuz kimyasallarından biridir. Havuz bakımı çok önemlidir. Havuzlarda sık sık görülen yosun ve mikropların oluşumunu engellemek için belirli önlemler alınması gerekir. Havuz bakımına önem verilmediği zaman havuzu kullanan kişilerde sağlık sorunları görülebilir.
Havuz suları berrak ve şeffaf görünse de, dikkat edilmediğinde bünyesinde virüs, bakteri, enfeksiyon ve hastalık barındırabilir. Bu nedenle içeriğindeki bütün mikroorganizmaların dezenfekte edilmesi gerekir. Bu işlem için de en çok kullanılan havuz kimyasalı klordur.
Klorun havuz için en önemli görevi, mikropları ve yosunları yok etmesidir. Yosunlar için önlem alınmaz ise zamanla havuzda kötü koku ve tat oluşmaktadır. Ayrıca havuzun berrak olması gereken su bulanık bir hal alır. Bunların önüne geçmek için havuzdaki klor dengesinin korunması gerekmektedir. Peki, bir havuzda klor dengesi hangi aralıkta olmalıdır?
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan genelgeye göre, suyun dezenfektasyonunun sağlanması amacı ile klordioksit, ozon, UV ve diğer ürünlerin kullanıldığı havuzlarda klor seviyesinin 0,3 ile 0,6 ppm olması gerekir. Diğer açık havuzlar için ise bu değer 1,0 ile 3,00 aralığında olmalıdır. Klorun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Klor çeşitlerinden hangisinin kullanılması gerektiği bazı kriterlere ve ölçümlere göre değişir. Bu nedenle konusunda uzman birinden destek almak bu aşamada çok önemlidir. Klor çeşitleri ve özellikleri aşağıda anlatılmıştır.

Klor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Sıvı Klor

Sodyum Hipoklorit olarak da bilinen sıvı klor en çok kullanılan klor çeşididir. Bunun temel nedeni ise en sağlıklı klor türü olmasıdır. Havuz içerisinde bulunan yosun, bakteri, spor ve virüsleri öldüren sıvı klor, oksidasyon yani ıslak yanma yolu ile bu zararlı bakterileri yok eder. Ayrıca havuzun bulanık olmasına neden olan metal iyonlarını okside eder.
Havuz devreye alınırken, her 10 m3 su için 1,5 ile 2,5 litre arasında sıvı klor kullanılmalıdır. Rutin kullanım yapılacağında ise bu değer her 10 m3 havuz suyu için günlük olarak 0,4 ile 1 litre aralığında olmaktadır.

Tablet Klor

Yavaş salınım özelliği olan tablet klor bu özelliği ile dezenfektasyonu uzun süre sağlamaktadır. Ayrıca kontrollü olması da yine tercih edilme nedenleri arasında yer alır. Tablet klorun kullanımı diğer klor çeşitlerine göre çok daha kolaydır. Suda bir atık bırakmayan tablet klor % 90 oranında aktif klor sağlamaktadır. Tablet şekli nedeni ile düzenli klor sağladığı için daha güvenilir ve pratiktir. Ayrıca yosun önleyici özelliği de bulunmaktadır.

Granül Toz Klor

İçeriğinde kalsiyum bulunduran granül toz klor, cilt üzerindeki tahrişi engeller ve derz aralarının aşınmasının önüne geçer. Havuz etrafından herhangi bir kokuya neden olmayan granül toz klor virüs, bakteri, yosun ve mantar gibi oluşumları engeller. Bu kimyasal kullanılmadan önce havuzun pH değerinin 7,2 ile 7,6 arasında olmasına dikkat edilmelidir.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.