Kaya Şelalelerinde Oluşan Kalsiyum Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Kaya şelaleleri temiz ve düzgün çalıştığında sakin ve huzurlu bir ortam sağlar, ayrıca görsel açıdan estetik bir görünüm sunar. Kaya şelalerinde kullanım sırasında meydana gelen bazı sıkıntılar olabilir. Bunlar arasında en önemlisi, sert suda bulunan kalsiyumun kayaların üzerine çıktığında, kireç olarak bilinen beyaz tortular bırakmasıdır. Şelalelerin, kir yapan ve sert buharlar veren güçlü kimyasallara ihtiyacı yoktur. Bu yüzden kalsiyum birikimini önlemek için kaya şelalelerinin her üç ayda bir mutlaka temizlenmesi gerekir.
Kaya Şelalerinde Temizlik Yapmanın Adımları
1) Şelale pompasını kapatın ve suyu tamamen boşaltın. Küçük kayaları çıkarın ve daha kolay temizlik yapabilmek için onları bahçeye ya da düz bir yüzeye yerleştirin.
2) Sert bir fırçayı ılık suyla ve birkaç damla bulaşık deterjanıyla nemlendirin. Çıkarılan küçük kayaların dışında kalanları ve şelalenin diğer bileşenlerini fırça ile ovun. Burda dikkat edilmesi gereken şey mümkün olduğunca fazla miktarda kalıntı ve kalsiyum birikintisinin giderilmesidir.
3) Kayaları ve bileşenleri bir bahçe hortumu ile iyice durulayın. Büyük kayaların durulanmasında, birikintiyi patlatmak için basınçlı yıkayıcı kullanmak yararlı olacaktır.
4) Kalan kalsiyum lekelerinin üzerine tam kuvvetli beyaz sirke dökün. Ayrıca kabartma tozu ve sirkenin karıştırılmasıyla elde edilen bir macun da kullanabilirsiniz. Kalan birikintileri gidermek için taşların iyice temizlenmesi gerektiği unutulmayın.
5) Kayaları bir bahçe hortumu ile iyice durulayın. Şelaleyi ya da çeşmeyi doldurmadan önce suyu tamamen boşaltın. Kayaları temizlik amacıyla çıkardıysanız, şelaleyi tekrar doldurmadan önce çıkarılan kayaları yerleştirin. Sonrasında suyu doldurun.
Kaya Şelalerinin Temizliğinde İhtiyaç Duyulan Malzemeler
• Sert fırça
• Bulaşık deterjanı
• Bahçe hortumu
• Basınçlı yıkama (isteğe bağlı)
• Beyaz sirke
• Karbonat
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bir basınçlı yıkayıcı kullanırken çok dikkatli olmak gerekir, çünkü güçlü su akışı bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda ciddi yaralanmalara ve hasara neden olabilir. Ayrıca, basınçlı su boyayı sıyırabilir ve ahşabı kesebilir. Bunun dışında şelale balıklı bir havuz içine akıyorsa basınçlı yıkama yöntemini kullanmayın.