Havuzlar İçin Bitki Seçme ve Kurma
Bahçe havuzlarında kullanılacak olan bitkiler seçilirken göz önünde bulundurulması gerekenler:
Su ne kadar derin?
Bu, daha soğuk bölgelerde yaşanıyorsa, bitkilerin kurulmasında ve kış aylarında hayatta kalmalarında bir etken olacaktır. Bazı türlerin iyi büyümesi için minimum 2 ila 3 metre derinliğe ihtiyacı vardır.
Gölet kalıcı olarak toprağa mı monte edildi yoksa kışın içeri girecek küçük bir küvet mi?
Bu durumda, tropik bitkiler bile bir seçenek olabilir.
Kışın göleti boşaltılabilir mi?
Eğer göletin boşaltılma durumu varsa, kışı bir bodrum katında uyuyan bir durumda geçirebilecek bitkiler tercih edilmelidir.
Gölet büyüklüğü ne kadar?
Eğer gölet küçükse cüce bitki türleri düşünülmelidir.
Saksı seçimi ve bitki ekimi nasıl olmalıdır?
Acil ve sualtı bitkileri saksılara ekilmelidir. Plastik sepetlerden kağıt hamuru yetiştiricilerine kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bitkileriniz için yeterince büyük saksılar seçilmelidir. Çok sayıda delik içeren sepetler kullanılıyorsa, toprağın deliklerden düşmemesi için sepetin çuvalla veya 2 kat gazete kağıdı ile hizalanması gerekir. Kabın yaklaşık yarısı, iyi bir bahçe toprağının karışımı ile doldurulmalıdır. Saksı karışımları veya turba yosunu kullanılmamalıdır. Bazı türler için bu toprak alt katmanına sucul bitki gübresi eklenmesi önerilir. Bitki toprağın üstüne yerleştirilir ve kap üstü bir inçinde üst toprakla doldurulur. Nilüfer rizomları ekilirken, kabın ortasında bir toprak yığını yapılmalıdır. Köksapı 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmeli ve köksapın tepesi kabın merkezine doğru olmalıdır. Kökler toprakla örtülür, ancak tacı değil. Her durumda, tencerenin tepesine bir çakıl tabakası eklenmelidir. Bu, toprağın dışarı taşmasını ve balıkların toprağı kazmasını önler.
Yüzen bitki türleri havuza nasıl yerleştirilmelidir?
Yüzen türler başka bir bakım gerektirmeden doğrudan havuza yerleştirilebilir. Bitkiler su yüzeyinin yüzde 50 ila 70'ini kapsamalıdır. Yerli bitkilerin genellikle gübreye ihtiyacı yoktur. Bazı egzotik nilüferler için yılda bir kez sınırlı gübreleme gerekebilir. Fidanlık ile bitki bakımı ve saksılı bitkilerin ne kadar derin yerleştirileceğini kontrol edin. Aşırı gübrelemenin oksijen suyunu soyabilecek istenmeyen yosun çiçeklerine neden olabileceğini unutmayın.