" />
Havuz ve Göletler için Yağmur Suyu Kullanılabilir mi?

Havuz ve Göletler için Yağmur Suyu Kullanılabilir mi?

Küresel ısınmanın etkileriyle dünya genelinde su kaynaklarıyla ilgili sıkıntılar hızla artış göstermektedir. Bu sıkıntılara karşı küçük ya da büyük her türlü önlemin alınması gerekmektedir. Bu yüzden doğal bir su kaynağı olan yağmur sularının toplanması su kullanımının azalmasını ve kuraklıkla mücadele edilmesini sağlayan etkili bir önlemdir. Yağmur sularının nasıl toplandığı ve ne için kullanıldığı önemli değildir. Önemli olan yağmur suyunun toplanmasıyla ve kullanılmasıyla su kaynaklarımızın üzerindeki baskının azaldığıdır.

Havuz ve Göletler için Yağmur Suyu Kullanılabilir mi?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, günde otuz altı milyar litre suyun  peyzaj sulamalarında kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Su kullanımının bu kadar yüksek olması göz önünde bulundurulduğunda, yağmur sularının toplanarak değerlendirilmesi mantıklı bir önlem olacaktır. Yeterli yağış alan tüm bölgelerde, yağmur suyu toplanabilir. Yağmur suyu toplanabilmesi ve su ihtiyacının karşılanabilmesi için sofistike yağmur suyu sistemleri tasarlanmıştır. Bu sistemler, tarımsal su kirliliği ile kirlenmiş olan kırsal yerler ve su sistemlerini kirli kaynaklardan çeken belediyeler için oldukça uygundur.

Koleksiyon stratejileri iki türdedir. Pasif sistemler, ihtiyaç duyulan yerlerde akışları toplamak ve yönlendirmek, ağaçların etrafına, sulama teknelerinde veya yağmur bahçelerini destekleyen havuzlarda beklemelerine izin vermek için tasarlanmıştır. Aktif sistemler ise yağmuru toplar ve tutma tanklarına yönlendirir. Bunlar, yeraltı sarnıçlardaki büyük ticari yapıların çatılarından akıntı toplamak kadar karmaşık olabileceği gibi, bir evin yağmur oluğunun altına yerleştirilen bir çöp varili kadar basitte  olabilir. Bu basit çatı ve namlu yönteminde yapılan küçük iyileştirmeler daha fazla yağmur suyu toplanmasına ve daha iyi dağıtım sistemlerine sahip olunmasını sağlar.

Yağmur oluğu bulunan evler, yağmur suyunu yere taşımak için zaten uygun bir metoda sahiptir. Bu durumda standart tahliye borusu ebatlarını kabul eden, kapakları olan yağmur fıçıları, maksimum toplama için alt çıkışların altına yerleştirilebilir. Sivrisinek üremesi ve kuşlara karşı önlem almak için depolama fıçıları kapalı tutulmalıdır. Suyu toplayacağınız fıçı ya da varilleri (120 veya 220 litre kapasiteli) iyice temizlenmiş gıda sınıfı varillerden yapabilmeniz mümkündür. Ancak en iyisi, girişler, tıkaçlar, aşırı akış vanaları ve önceden delinmiş kaplinler ile donatılmış olan yağmur toplama için tasarlanmış sağlam, büyük kapasiteli varillerdir. Variller, suyun kullanılacağı alana en yakın noktaya, zemin seviyesinin üstünde olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bunun için varilleri yüksekte tutacak platformlar inşa edilebilir. Bu şekilde varile hortum takarken daha iyi erişim ve su basıncı elde edilecektir.

Arizona Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar toplanan yağmur sularının azımsanmayacak ölçüde olduğunu göstermiştir. Araştırmaya göre bir evin çatısının yarısının 500 metre kare toplama yüzeyi, iyi bir sağanakta 1200 litreden fazla su toplayabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında yağmur suyu toplanarak peyzaj sulamalarında tasarruflu ve ekonomik bir kullanım yapılabileceği ve su kaynaklarının gereksiz kullanımın önüne geçilebileceği anlaşılmaktadır.

PAYLAŞ :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.