Havuz Türleri ve Kullanım Amaçları
Havuz denince ilk akla gelen villa, otel ve turistik tesislerdeki havuzlar gelse de havuz sınıflandırmasında bir çok tip ve kullanım özelliğinde havuz vardır. Asıl havuz sınıflandırması sınıflandırma kullanım durumuna göre yapılır.
Dalga Havuzları: Eğlenme ve çalışma yapmak amacıyla özel olarak dizayn edilmiş, derinliği 0 - 1.60 arasında olan, su elde edilme şartları belli standartlara göre belirlenmiş havuzlardır. Dalga havuzlarında su derinliği suyun boşaltılıp doldurulması ve fark hacminin depolanması ile değiştirilir.
Su Atraksiyonları Olan Havuzlar: Çeşitli su oyunları ve kayma elemanları ile donatılmış, derinliği 1.10 metreyi aşmayan, su ve hava hareketleri ile havuzda eğlence yaratmayı amaçlayan, hijyen ve filtrasyon şartları ile dizayn kriterleri belli standartlara bağlanmış her türlü havuzlardır.
Çocuk Havuzları: Yüzmeyi bilmeyen ve 0-5 yaş arasındaki çocukların aileleri eşliğinde girebildikleri, derinliği özel kurallarla belirlenmiş (30 cm - 50 cm arasıdır. Oteller için bu derinlik 35 cm olarak belirlenmiştir.) havuzlardır. Çocuk havuzlarının derinliği en fazla 0.5 metre olmalıdır.
Küçük Havuzlar: Az kullanıcı yüküne göre tesis edilirler. Kullanıcı yüküne bağlı olarak su hazırlık tesisi kapasitesi artış gösterir. Küçük havuzların alanları en fazla 96 metrekare olmalıdır.
Ayak Yıkama Havuzları: Genel olarak halka açık havuzlara girerken hijyen şartlarını sağlayabilmek amacıyla dizayn edilmiş havuzlardır. Derinliği 0.10 metre ile 0.15 metre arasındadır. Havuza girecek kişilerin güzergahında olacak şekilde tasarlanmalı ve boşaltılabilir olmalıdır.
Terapi Havuzları: Suyun iyileştirici gücünün etkisi inancıyla, sudan yararlanarak tedavi hedeflerini birleştiren bir uygulamadır. Su derinliği en fazla 1.35 metre olmalıdır. Su sıcaklığı ise yaklaşık olarak 35 °C olmalıdır.
Sığ Havuzlar: Yüzme bilmeyenler için planlanmış havuzlardır. Derinliği 0.6 metre ile 1.35 metre arasında olmalıdır.
Atlama Havuzları: Olimpik bir havuz olan atlama havuzları Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu (FINA) kurallarına göre derinliği minimum 4,5 metre olan havuzlardır. Tramplen ve Kule olmak üzere iki ana platformu vardır. Tramplen su yüzeyinden 1-3 metre yükseklikte bulunan, esnek bir sıçrama tahtasıdır. Kule ise 5-10 metre yüksekliğindeki sabit bir platformdur.
Su Kaydırağı Havuzları: Su kaydırağı havuzları için derinlik 1.0 metre omalıdır. Su alanı en az 4.0x6.0 olmalıdır. Su kaydırakları için sadece havuz suyu ya da temiz su kullanılmalıdır.
Hareket Havuzları: Özel hijyen kuraları ile tasarlanmış havuzlardır. Hareket (jimnastik) havuzlarında su derinliği maksimum 1.35 metre olmalıdır. Hareket havuzları ozon kademeli su hazırlık tesisine sahip olmalıdır.
Soğuk Su Havuzları (Şok Havuzları): Vücut ısısının ani soğutulması talebine göre ve genellikle bir sauna sistemiyle beraber kullandırılan küçük yapılı havuzlardır. Derinlikleri 1.10 metre ile 1.35 metre arasındadır. Su alanları 10 metrekareye kadar olmalıdır.