Havuz Suyunu Ziyan Etmeden Para Kazanın
Havuz sahibi olmak har vurup harman savurmak değildir. Size her geçen gün daha çok maliyet çıkaran bir havuz bir eğlenceden ziyade sizi su keyfinden uzaklaştıran bir yer dönüşmemelidir. Bu sebeple havuz sahibiyseniz tasarruf önemlidir.
İlk ve en önemli tasarruf yapacağınız yer ise sudur. Su bir kuyudan dahi gelse yasalarımız gereği bedava değildir. Ayrıca havuz keyfiniz için dünyanın geri kalanını düşünmemek bencillik olur. Dünyada kuraklık giderek artmakta, gittikçe yaygınlaşmakta ve şiddetlenmektedir. Havuz sahibi kişiler bu sebeple havuz suyu konusunda para meselesinden önce bir çevre koruma duygusu ile hareket etmektedir.
Ortalama bir havuzda, havuz, suyu dört şekilde harcar:
- Buharlaştırma
- Sızıntı
- Sıçrama
- Geri yıkama filtresi
Bu maddelerin herhangi birinde boşa harcanan su küçük ve görünüşte anlamsız olsa da, toplamda yüzlerce litre su kaybına neden olur.
- Buharlaşma, her havuz sahibini rahatsız eden sessiz, görünmez su israfıdır. Özellikle ülkemizin kıyı kesimlerinde su kayıpları adına çok daha büyük bir etkendir. Özellikle sıcak ve kurak yerlerde, ortalama bir havuz, buharlaşma nedeniyle yılda 90.000 litre su kaybedebilir. Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değildir.
- Buharlaşma ile mücadele etmek için, kullanmadığınız zamanlarda havuzunuzun üstünün kapalı olduğundan emin olun. Değerli suyu kurtarmak için havuzunuzu kullanma aralarında basit bir güneş örtüsü yeterli olacaktır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında kullanılacak güneş örtüleri de mükemmel önlemlerdir.
- Eğer bir havuz ısıtıcısı kullanıyorsanız da derecesini mümkün olduğunca düşük tutun.
- Son olarak, rüzgar hem havuzunuzu kirleten maddeleri havuzunuza taşırken hem de buharlaşmayı arttıran bir öğedir. Havuzun etrafına dikilebilen rüzgar engelleyici nesneler buharlaşmayı azaltır. Çalılık, çitler veya kayalar hem buharlaşmayı hem de kalıntıları engellemede çifte görev yapar.
- Havuzların yaklaşık% 30'unun bir yerinde bir sızıntı olduğu tahmin ediliyor. Birçoğu küçüktür. Ancak damlayan her damla, giderilmesi gereken bir sorundur. Sızıntıları kontrol etmek için, skimmerdeki su seviyesine bir işareti koyun. Seviye 24 saat içinde önemli ölçüde düşüyorsa, muhtemelen büyük bir sızıntı vardır.
- Kaçaklar, keşfedildikleri anda havuz bakım uzmanları tarafından onarılmalıdır. İlk etapta masraflı olabilir. Ancak uzun vadede hem su tasarrufunda hem de havuz sistemi ömründe faydalı olacaktır.
- Kuşkusuz, sıçramak genellikle arkadaşlar ve ailenin havuzda iyi vakit geçirmesinin gereğidir. Eğlencenin şart ve havuz sahipliği yapmanın esas noktası şıçramalar yapmak olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, gereksiz veya önlenebilir su sıçramaları tasarruf için önlenmeye değerdir. Çocukların havuzunuzu nasıl kullandığına etkiniz olabilir. Bu şekilde bol su sıçratmalı oyunlarını dengeleyebilirsiniz. Yine havuzunuzda çeşmeleri veya şelaleleri kullanırken, neden olabilecek aşırı sıçramaya dikkat edin. Havuz kullanımda değilken bunları kapatın.
- Son olarak, göreceli olarak daha düşük bir su seviyesinde havuzunuzu muhafaza edin. Böylece normal aktivite zamanı dışında sıçramalar ile kaybedilecek suyu korumuş olursunuz.
- Tipik bir kum filtresi için ortalama iki dakikalık geri yıkama, havuz sahibine yaklaşık 740 litre suya mal olur. Bu, geri yıkama yapmamanız anlamına gelmemeli. Ancak geri yıkama yönteminizi kontrol edebilirsiniz.
- İlk olarak, gereğinden fazla uzun süre geri yıkama yapmayın. Gözetleme camında temiz suyun aktığını gördüğünüz an, durun. Ayrıca, havuzunuzu temiz ve filtre sistemini bakımlı tutarak geri yıkama sıklığını azaltın. Süzgeçler ne kadar pis olursa, o kadar sık geri yıkama yapmanız gerekecektir.
- Burada verilen tavsiyelere uyursanız, yüzme havuzunuzdaki sudan önemli ölçüde tasarruf sağlarken hem bütçenizi hem de çevreyi korumuş olacaksınız.