Havuz Klorlama ve Havuz Bakımı
Havuzlar büyüklüklerine göre farklı hacimlerde su bulundururlar. Özellikle yoğun kullanıldığı sıcak yaz aylarında gün içinde havuza yüzlerce kişi girebilir ve kişilerin üstünde bulunan çeşitli mikroorganizmalar, yağ ve kir dokusu ya da kirlilik sebebi olabilecek havadaki partiküller gün sonunda havuz suyunda birikmiş olur. Bu durum da insan sağlığını tehdit edeceğinden havuzlarda kapsamlı temizlik işleminin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Yasal olarak da sağlık bakanlığının takibinde olan bu konu havuz operatörleri tarafından kesinlikle atlanmamalı ve konu ile ilgili teknik bilgilere sahip olunmalıdır. Havuzların boşaltılması ve doldurulması uzun saatler hatta günler alabilir. Bu yüzden de suyun havuz içindeyken temizlenmesi gerekir. Havuz temizliğinden en etkin yöntem klorlama yöntemidir.
Havuz Klorlama İşlemi Nasıl Yapılır?
Havuz suyu temizliğinde tablet klor ya da sıvı klor kullanılabilmektedir. Klor saf ya da bileşik halinde kullanılabilen bir kimyasal maddedir. Belirli dozda kullanıldığında etkili bir temizleyici, belirli dozun üzerinde ise ağartıcı ve parçalayıcı etkiye sahip olmaktadır. Bu sebeple özellikle insan sağlığına doğrudan etki edecek olan havuz suyu ortamında klorun kullanım seviyesi çok önemlidir. Klor yalnızca suyu temizlemek için kullanılmalı ve klor kullanıldıktan sonra tamamen klor dağılmadan havuza kimse girmemelidir. Temizlik için kullanılacak olan klor tablet formda ya da sıvı klor olarak seçilmeli ve havuz suyunun hacmine göre konsantrasyonu ayarlanmalıdır. Ayarlanan doz havuz suyuna eşit dağılacak şekilde uygulanmalıdır. Uygulama sona erdikten ve klor mikrop öldürücü etkisini gösterdikten sonra havuzdaki klor konsantrasyonun yasal olarak izin verilen limitin altına indiği görülmeli ve bundan sonra havuza girişe izin verilmelidir.
Havuz Bakım Sıklığı
Havuzlarda temizlik ve bakım kullanım sıklığına bağlı değişebilir. Günlük olarak kullanılan havuzlarda sıklık ortalama ayda bir olsa da havuz büyüklüğü ve su miktarı da durumu etkileyebilir. Rutin olarak aylık yapılan temizlik ve klorlama işlemlerinde havuz operatörü görevli olmalıdır. Bakım işlemi dışarıdan bir firmadan alınıyor ise havuzdaki temizlik sonrası kimyasal madde ve klor değerleri ölçülmeli, ölçülen değerler bakım raporuna işlenerek havuz operatörüne teslim edilmelidir. Klor miktarı ay içinde ölçülerek gerekli durumlarda ekstra bakım işlemi yapılabilir.
Havuz bakımı ihmal edilmeyecek ve işinin ehli olmayan kişilere yaptırılabilecek bir iş değildir. Yanlış uygulamaların sonuçları hayati olabilir. Özellikle kimyasal kullanımı uygulamalarından emin değilseniz mutlaka Pekcan Havuz gibi profesyonel bir havuz bakım firmasından yardım alınız.