Havuz Kimyasalı Nedir? Ne Değildir?
Otellerin ve yazlık sitelerin olmazsa olmazı yüzme havuzlarıdır. Büyük küçük herkesin severek girdiği ve eğlendiği havuzların temizliği ve hijyeni çok önemlidir. Sabahtan akşama kadar büyük küçük herkesin girdiği havuz suyu çok çabuk kirlenir, bakteri ve mantar oluşumu hızlı bir şekilde başlar.
Havuzunuzun yosun tutmaması, bakteri oluşmaması için havuz kimyasalları kullanılır. Havuzlar, açık veya kapalı ortamlar da olabilir. Kullanılan Havuz ilaçları da buna göre değişkenlik gösterir. Havuz tipini, açık ve kapalı olmasını, iklimi, sıcaklığı ve her şeyden önemlisi havuz pH durumunu göz ardı ederek kullanacağınız havuz kimyasalı uygulamalarından havuzunuz yeteri kadar temiz ve sağlıklı olmaz.
Havuz Kimyasalları Hangileridir?
Genel olarak havuz kimyasalları havuz dezenfektanları, pH - alkalinite düzenleyiciler, yosun önleyiciler, havuz suyu çöktürücüler ve suyun sertliğini gidericiler olarak kategorilere ayrılır.
Sıvı Klor ve Ph Kimyasalları
Havuz suyunuzdaki mantar, bakteri gibi hastalıkların oluşmaması için dezenfekte yapmanın en çok kullanılanı klordur. Toz, sıvı veya granül olarak satılır.
Sağlık Bakanlığı standartlarına göre, açık havuzlarda 1.0 - 3.0 ppm (miligram/litre), kapalı havuzlarda 1.0 - 1.5 ppm (miligram/litre) oranında klor kullanmalıdır.
Klorun istediğiniz dezenfeksiyonu sağlaması için havuz suyunuzun belirli pH ve alkalinite değerlerinde olması gerekir. Havuz suyunun ideal alkalinite değerinin 80-120ppm arasındadır. Bu değerlerin dışında olduğunda suyun ph değerleri de ideal oranın altında/üstünde demektir. Klorla dezenfeksiyonda havuz suyunun ideal pH değerinin ise 7,2-7,6 arasında olmasına dikkat etmek gerekir.
Klorun Zararları
Klorlar asit özelliktedir. Az kullandığınızda hiçbir işe yaramayacak ve havuzunuz dezenfekte olmayacaktır. Çok kullandığınızda da hem asit oranı hem de suyun sertlik oranı artacak, havuzunuz sağlıksız hale gelecektir. Havuza girdiğinizde gözleriniz yanacak ve cildiniz tahriş olacaktır. Bu nedenler havuz işletmesi yaparken her akşam havuzun klor miktarı ölçülmelidir. Ölçümlerde Klor değerinin 0.8-1.5 ppm aralığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Yosun Önleyiciler
Belirli dönemlerde havuzunuzu kullanmadığınız zamanlarda havuz kimyasalı olarak yosun önleyici kullanır. Havuzunuzda yosun, bakteri veya mikroorganizma oluşmamasını istiyorsanız bu kimyasaldan kullanmak zorunludur.
Havuzunuz duvarlarında yosunların oluşmamasını istiyorsanız iyi bir çözümde havuzunuz boşken havuz duvarlarına bu ilaçtan sürmektir. Havuz suyuna bilinçsizce dökerseniz boşuna işlem yapmış olursunuz.
Çöktürücü, Topaklayıcı, Berraklaştırıcılar
Havuzunuzda kullandığınız kum filtreleri 20-40 mikronun altındaki partikülleri tutamaz. Bu da havuzunuzun berraklığını bozup, bulanıklaştırır.
Havuzunuza çöktürücü ve berraklaştırıcı havuz ilaçları attığınızda, bu havuz kimyasalları partikülleri bir araya getirerek dibe çökmesini sağlar. Berraklaştırıcı ilaçlar, çöktürücü ilacın çöktüremediği partikülleri filtreye taşıyarak havuzunuzun temizliğini sağlarlar. Ayrıca gözle göremediğiniz yosun sporlarını da filtreye taşıdıklarından iyi bir dezenfeksiyon işlemi yapmış da olurlar.