Doğal Maddelerle Gölet Pisliği Nasıl Temizlenir?
Havuz pisliği, havuz suyunda fazla miktarda alg bulunması nedeniyle oluşur ve genellikle havuz içindeki önemli besin dengesizliklerinin bir işaretidir. Çoğu alg türünü öldüren kimyasal alg öldürücüler mevcut olsa da, bunlar havuzdaki doğal besin dengesini geri kazanmazlar ve havuzdaki balık ve bitkileri de olumsuz yönde etkileyebilirler. Yosun ve su birikintisi pisliğini gidermek için doğal yöntemler kullanmak bu hasarı önler ve havuzunuzun gelişmesi için uygun dengeyi yeniden kurmanıza yardımcı olur.
1) Bir havuz süpürücü, ağ veya benzeri bir ürünle manuel olarak gölet pisliğini çıkarın. Doğal alg kontrol yöntemleri, büyük miktarlardaki alglerin öldürülmesinde her zaman etkili olmadığından, mevcut alglerden daha fazlasını çıkardığınızda başarı şansınız artar.
2) Su yosunlarının geçtiği sudaki atık maddelerin parçalanmasına yardımcı olmak ve sudaki alglerin aldığı güneş ışığı miktarını sınırlandırmak için göletinize su bitkileri ekleyin. Su sümbülü (Eichhornia crassipes), su irisi (Iris ensata) ve taro (Colocasia esculenta) gibi bitkilerin agresif olarak alglerin gelişmesini gerektiren besinleri kullandıkları bilinmektedir.
3) Bir havuzda çok fazla balık olması, yosunların yaşadığı atık ürünlerin miktarını arttırır. Balıklarınızı beslerseniz, gereksiz besinler de ilave ettiğinden aşırı beslenmekten kaçının.
4) Sudaki yosun miktarını azaltmak ve ilave havuz pisliği oluşumunu önlemek için su salyangozları ve kurbağa yavruları gibi havuzunuza yosun yiyen organizmalar ekleyin. Eğer göletinizde balık bulunmuyorsa, 2 ila 4 inç uzunluğunda triploid ot sazanı eklemeyi düşünün, çünkü bunlar aynı zamanda yosunları da yer.
5) Suya arpa saman balyası koyun. Arpa samanının su altında parçalanması, sudaki oksijen miktarını arttırır ve bazı alg türlerinin büyümesini sınırlar. Havuz büyüklüğüne ve dönüm başına göre balya eklemeniz gerekir. Balyaları ayırın, bunları ağ torbalarına veya ağların altına yerleştirin ve suya batırın. Arpaları çıkarın ve altı ayda bir taze balyalar ile değiştirin.
6) Yosunun gelişmesine yardımcı olabilecek sudan, amonyak ve benzeri atık malzemeleri çıkarmak için doğal bakteri kullanan biyolojik bir havuz filtresi takın. Filtre doğrudan yosunları öldürmez, ancak yosun çiçeklerinin ve havuz birikintisinin oluşmasını önlemek için suyun dengesini korumasına yardımcı olabilir. Filtre bakım talimatlarına göre filtre malzemesini düzenli aralıklarla temizleyin veya değiştirin.
7) Su birikintisinde, başka suda yaşayan bitki veya organizma yoksa, göletinize 100 galon suya 1 kilo kaya tuzu ekleyin. Bu, yalnızca diğer yöntemlerin etkisiz olduğu kanıtlandıysa ve yakında göleti yeniden planlamayı düşünmüyorsanız yapılmalıdır, çünkü algleri öldüren ilave tuzluluk bitki ve hayvan yaşamını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ölü bitki materyali bozuldukça oksijen seviyelerini azaltabileceğinden, mümkünse ölü yosunları veya diğer bitkileri temizleyin.
İhtiyacınız Olan Şeyler
• Gölet skimmer
• Su bitkileri
• Yosun yiyen organizmalar
• Arpa saman
• Örgü çantalar veya ağ
• Kaya tuzu
Uyarı
Su birikintisinin kenarlarında ya da kayaların ve su yüzeyinin altındaki diğer fikstürlerin üzerinde görünen ince bir yumuşak alg katmanını kazımaya veya çıkarmaya çalışmayın. Bu algler ve onunla birlikte büyüyen bakteriler, göletinizde doğal bir dengenin korunmasında önemli bir rol oynar ve göletinizin sorun yaşadığının bir işareti değildir.