Bir Yüzme Havuzunun Anatomisi
Yüzme havuzu nedir? Bilgilerinizi birleştirdiğinizde, yüzme havuzu aslında büyük miktarda su tutan dev bir yapıdır. Ancak, her yüzme havuzu özeldir. Ve her havuzun kendi sistemi farklıdır. Bazı havuzları yer üstünde, bazıları ise yer altında yer alır. Vinil, fayans, sıva veya fiberglass (cam elyafı) gibi farklı duvar yüzeylerine sahip olabilirler. Hangi tür havuza sahip olursanız olun, hepsi aynı işe yarar;
Eğlence ve serinleme
Havuz Suyu; Şehir Suyu veya Kuyu (Artezyen ) Suyu Nerede yaşadığınıza ve ne tür bir su sistemine sahip olduğunuza bağlı olarak, su tedariğiniz çok farklı olabilir. Şehrin içinde ana su kaynağınız sizin şehriniz ve doğrudan evinizdir. Ama diğer bir su alternatifi kuyu suyudur. Mülkünüzde bulunan bir kuyudan bunu sağlamış olabilirisniz. Kuyu ve şehir suyu arasındaki en büyük fark, şehir suyunun kimyasal yapısının profesyonel bir tesis tarafından kontrol edilmesidir. Kuyu suyunun kimyasal durumunu ise sizin tarafınızdan kontrol edilir. Kuyu suyu, yüzme havuzunuz için zararlı olabilecek bakır ve demir gibi daha fazla mineral içerir. Bu nedenle, kuyu suyuyla, havuz duvarlarında ve zeminde oksitlenmeyi ve lekelenmeyi önlemek için pas önleyici ve metal tutucu kullanmak gerekebilir.
Ortak Havuz Suyu Kirleticileri Yüzme havuzlarının çoğu dışarıda bulunduğundan ve hepimiz aynı dünya üzerinde yaşadığımız için, havuzlarımızda su kirletici maddelerinin çoğu ortaktır. Bazı yaygın olanları: Yapraklar Haşarat İnsan teri, makyaj malzemeleri, losyonlar, yağlar, vb. Bakteriler ve algler gibi mikroorganizmalar Kalsiyum, çeşitli metaller ve azot gibi doğal elementler Yer İçi Havuz Anatomisi Temel bir havuz anatomisinde suyun girip çıktığı yerler ortaktır. Havuz yüzeyine yakın yer alan skimmer ( sıyırıcılar) ve havuz tabanında yer alan ana tahliye su çıkışlarından su emilir. Filtrenize giden su tekrar geri dönüş hatlarından havuzunuza pompalanıp geri gönderilir. Bu havuzdan havuza bazı farklılıklar gösterse de temek mantık değişmez.
Havuzunuzun Emme Tarafı
Skimmerlar ( Sıyırıcılar ) Temel olarak bir kabın içine yerleştirilmiş, bir sıyırıcı sepetine ev sahipliği yapan kovalardır. ( Bu nedenle, skimmer (sıyırıcı) terimi teknik terim olarak kullanılır. Skimmer’lar suyu havuzdan ve filtre sisteminizden emen mekanizmalardır. İşlevsel bir sıyırıcı mutlaka, pompanıza ulaşmaması için yaprak, çubuk ve böcekler dahil herhangi büyük döküntüleri yakalayacak küçük bir plastik sepete sahip olmalıdır.
Havuz Ana Drenaj Hattı
Burası suyun emildiği ve filtrenize gönderildiği başka bir su tahliye yeridir. Ana drenajlar genellikle havuzun derin ucunun dibinde bulunur. Skimmer’lar havuz yüzeyinden su çekmeye çalışırken, ana tahliye kanalları dipten su çekmek için idealdir. Bu şekilde, yüzme havuzunun tüm bölgelerinden su çekmiş olursunuz.
Eski tip yeraltına kurulan yüzme havuzlarında genelde iki ana kanal bulunmazdı. Yeni tip havuzlarda iki tane ana drenaj çıkışının olması güvenlik içindir. Tek olduğu durumlarda tıkanmalar ile emme işlemi kesilirdi.
Havuzunuzun Basınçlı Tarafı
Geri Dönüş Jetleri Bu mekanizmalar, filtrelendikten sonra suyu yüzme havuzunuza geri iten jetlerdir. Geri dönüş jetleri ayrıca, suyun havuz içinde dolaştırmaya yardımcı olarak, skimmer’ların daha fazla çöpü toplama şansını arttırır. Havuzlarda iki veya daha fazla geri dönüş jeti varsa, bir kısmını zemine doğru ve bir yönde sola veya sağa doğru eğik kurulur. Dairesel bir hareket oluşturulur. Böylece aşağı doğru çalışan jetler tabandaki artıkları buradan almaya yardımcı olur.
Havuz Filtrasyon Sistemi
Filtre sistemi, temel olarak pompa ve filtre olmak üzere iki parçadan oluşur. Genellikle, havuz sahipleri bunları bir birim olarak adlandırırlar. Ancak tamamen farklı işlevleri vardır. Pompa suyu hareket ettir. Filtre ise suyu temizler.
Havuz Pompası
Sudaki suyu havuzdan çeken, filtreden geçirip havuzunuza geri veren ünitedir. İki bölümden oluşur. Teknik olarak kapaklı ve içinde bir sepet bulunan haznedir. Süper hızlı dönen bir pervane vardır. Suyu içeri ve dışarı emen şey budur.
Diğer kısım motordur. Motor, kapaklı kepçenin arkasındaki ağır uzun tüp şeklindeki parçadır. Görevi o pervaneyi hızlı çevirmektir. Pompalar tüm şekillerde, boyutlarda ve hızlarda olabilir.
Hız, gerçekten pompa için önemlidir. Hızı tanımlamak için beygir gücü kullanılır. Ortalama olarak, ¾ beygir gücünden 3 beygir gücüne kadar değişir.
Küçük havuzlar, daha büyük bir havuzlar kadar büyük beygir gücü gerektirmez. Bu yüzden, havuz ne kadar büyük olursa, pompa ve motor o kadar büyük olur.
Filtre
Pompa suyu emdiğinde, derhal filtrenize iter. Süzgeciniz çok ince kalıntıları temizler. Daha sonra bu su yüzme havuzunuza geri döner. Yüzme havuzunuzu temizlemek için üç çeşit filtre vardır:
Kum, D.E. (iki atomlu toprak) ve kartuş. Hepsi havuz suyunuzdaki farklı tipteki küçük parçacıkları filtreler.
Havuz için Ekstra Ekipmanlar
Yukarıda bahsedilenler bir yüzme havuzunun ana bileşenleridir, ancak her zaman daha fazla parti bileşende sisteme eklenebilir. Bunlardan bazıları
Bir Havuz Isıtıcısı
Havuz suyunuzu ısıtır. Yüzme havuzunuzda istenen güzel bir özelliktir. Hem yerüstü hem de yer altı havuzlarında kullanılabilir. Doğal gaz, propan, elektrik ve güneş dahil olmak üzere birkaç tür havuz ısıtıcısı vardır. Her ne kadar havuzunuzun su dolaşımı ve temizliği için gerekli bir ekipman parçası olmasa da, sahip olmak güzeldir.
Bir Havuz Kimyasal Besleyicisi
Bu kullanışlı küçük ekipman, havuzunuza, havuz dezenfektanının eklenmesini kolaylaştırır. Sadece doğru dezenfektanla (yani, klor, brom veya bir mineral kartuş) doldurmanız yeterlidir.
Bu ekstra ekipmanlardan sonra filtrasyon hattınızdaki ekipman sırası aşağıdaki gibi olmalıdır.
Pompa, Filtre, Isıtıcı, Kimyasal Besleyici
Hatta ısıtıcıdan önce kimyasal besleyiciyi eklenmez. Çünkü besleyiciden çıkan suyun içinde bir sürü kimyasal bulunur ve bu kimyasallar bir ısıtıcının kullanım ömrünü daha çabuk kısaltır.
Sonuç olarak
Yüzme havuzunun temel anatomisi budur. Bahsedilen bileşenler bir havuzun nasıl çalıştığı hakkında size genel bir fikir verecektir.
Özetlemek gerekirse, havuzunuzdaki su, skimmer ve ana drenaj hattından filtre ve pompaya emilir. Su daha sonra filtrenizden (kum, D.E. veya kartuş) geçirilir ve geri dönüş jetleri ile yüzme havuzunuza tekrar geri gönderilir.