
Bir Havuzun İşletmesini Olumsuz Etkileyen Sebepler
Havuzların temizliği ve hijyeni hem insan hem de çevre sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle havuz işletmesi bakımından periyodik aralıklarla rutin kontrollerin yapılması gerekir. Yüzücü sağlığını da olumsuz etkileyen bir takım faktörler havuz bakımı kapsamında yeterli çalışmaların yapılmamasına dayanır. Birçok farklı işleve sahip olan havuz malzemelerinin kullanımı ihmal edilirse havuzların hijyeni konusunda büyük problemlerin yaşanması da kaçınılmazdır.
Havuz Filtrelerinin Temizlenmemesi
Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak pompalar ve filtrelerde kireçlenme emareleri görülür. Özellikle havuz işletmesi tarafından filtre ve pompaların düzenli aralıklarla kontrol edilmemesi bu sorunların çok daha fazla büyümesine neden oluyor. İlerleyen dönemlerde söz konusu filtreler kullanılamaz duruma gelebilir. Günlük ve haftalık periyotlar da temizlenen gereken filtreler, havuzlarda su değişimini de kolaylaştırır.
Kalitesiz ve Ucuz Klor Malzemelerinin Kullanılması
Bazı işletmeler ekonomik kaygılarla en ucuz havuz malzemeleri ve klor ürünlerini kullanarak tasarrufa gittiklerini düşünürler. Ancak bu tasarruf çok daha büyük sorunlar olarak geri döner. Özellikle bakımsız havuzların içerisindeki mantar oluşumları diğer havuzlara oranla 5 kat daha hızlıdır. Çeşitli mikroorganizmalar hızla üreyerek havuzun genel hijyenini zedeler. Piyasada toplamda üç çeşit klor bulunmaktadır. Sıvı, toz ve tablet olan bu klorların tamamı aynı hizmetleri sağlasa da bu ürünlerin kalitesiz ve ucuz olanlarını tercih etmek, uzun vadede havuz hijyenini, havuz ekipmanlarını ve havuz genel yapısını olumsuz etkiler.
Havuza Doldurulan Suyun Kalitesiz Olması
Birçok havuz artezyen veya kuyu suyu ile doldurulduğu için çok daha kısa sürede kirlenmekte ve içine girip yüzen insanların sağlığı da riske atılmaktadır. Bu konu en az havuz bakımı kadar önemlidir. Havuz içerisinde kullanılacak olan suyun içme suları kalitesinde olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar işletmeler için çok daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur.
Havuz Bakımının ve Tadilatlarının Zamanında Yapılmaması
Havuz işletmeleri tarafından ihmal edilen diğer faktörler ise bakım ve tadilat konularında sürekli erteleyici olmalarıdır. Yüzme havuzlarının büyüklüğüne göre söz konusu tadilatlar yılda bir veya iki kere yaptırılmalıdır. Her havuzun mutlak surette onarımı gerektirecek sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu alanda profesyonel olarak hizmet veren firmalar ile iletişime geçilmeli ve periyodik bakımlara da aynı oranda özen gösterilmelidir.