Balık Havuzlarında Besin Uygunluğunu, pH'ı Arttırmak ve Tamponlaştırmak İçin Liming Uygulaması
Liming'in yani kireçtaşı-kalsit veya dolomit maddelerinin balık havuzlarına uygulanması, fosforlu besin maddelerinin sucul bitkilere, özellikle fitoplanktonlara elverişli olmasını sağlayacaktır. Fitoplankton (mikroskobik serbest yüzer bitkiler) balık havuzlarında besin zincirinin temelidir. Bu yüzden rekreasyonel balık havuzlarında ve küçük balıkların yetiştirildiği ticari havuzlarda, hızlı balık büyümesi ve hayatta kalması için gereklidir.
Kalsit-dolomit, toplam sertliği, toplam bazlığı ve pH'ı arttırır. Ayrıca pH'ı sabit tutmak için bir tampon görevi görür. Balık havuzlarındaki pH'daki artış temel olarak, havuzdaki çamurlarda bulunan fosfor miktarının arttırılmasından sorumludur. pH değeri 1-14 arasında değişebilse de, çoğu tatlı su balığı için pH aralığı 6-9 arasında kabul edilir. Havuzlarda bulunan sular, bulundukları toprakların kalitesini yansıtır. Asit topraklarda havuzlar tipik olarak düşük toplam alkaliliğe, toplam sertliğe ve pH'a sahiptir. Az değerli (ppm) toplam sertlik ve toplam alkalilik değerleri ile 6 ya da daha düşük bir pH değerine sahip bir havuzda balık üretimi kötüdür. Kalsit (kalsiyum karbonat) ve dolomit (kalsiyum ve magnezyum karbonatların bir kombinasyonu), suyun toplam sertliğini (kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonu) ve toplam alkalinliğini (karbonat ve bikarbonat konsantrasyonu) arttırır.
Bitkilerin ve hayvanların solunumunun bir yan ürünü olan karbondioksit, suda, özellikle geceleri pH'ı düşüren bir asit görevi görür. Bitkiler, gün boyunca fotosentez yapar ve pH yükselmesine neden olan karbondioksit tüketir. Toplam alkalilik düşük olduğunda pH'daki bu günlük dalgalanma en fazladır. Daha yüksek toplam alkalitede, karbonat döngüsü denilen serbest karbon dioksit ile bağlanmak için daha fazla karbonat mevcuttur. Bir gölete kireç ilavesi, toplam alkalinitesini arttırır, bu da sudaki serbest karbon dioksit miktarını azaltır ve bu nedenle pH'ı yükseltir ve tamponlar.
Fosfor, tatlı su havuzlarında hemen hemen her zaman sınırlayıcı bir besindir ve havuz toprakları düşük pH değerlerine sahip olduğunda nispeten kullanılamaz durumdadır. Kireçlenmeden kaynaklanan artan pH, fosforun varlığını arttırır, döllenmeyi daha etkili hale getirir. Ek olarak, mikrobiyal aktivite daha yüksek pH'ta artar. Bu da havuzun altındaki organik kalıntı miktarının azaltılmasına yardımcı olur.