Bahçenize İyi Bir Süs Havuzu Yapmanın 10 Püf Noktası
Bir süs havuzu bahçenize görsel bir zenginlik katacağı gibi hayatınıza yeni bir hobi de getirecektir. Ama başta yapılan hatalar veya plansız yapım bir süs havuzunuzu çer çöp ile dolu ölü bir su birikintisine de çevirebilir.
Bir süs havuzunu bahçenize yapmak veya yaptırmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmenizi önereceğiz.
1) Bir bahçe havuzunda üst zeminin hep aynı düzeyde olduğundan emin olun. Bahçenizde kazıya başlanıldığında en büyük sıkıntı zeminin bir yana doğru kayması olacaktır. Seçtiğiniz yükseklik ne ise o seviyenin tüm taraflarda korunduğundan emin olun.
2) Havuz astarına önem verin. Havuzunuzun boyutunu astarın boyutu belirleyecektir. Kaliteli bir havuz astarının ilk maliyeti pahalı olabilir. Ama ileride yaşayacağınız su sızıntılarını düşünüce maliyetin aslında çok olmadığını anlayacaksınız. Bahçenizde açtığınız süs havuzu yeri için profesyonel süs havuzu çözümlerinden yararlanmakta en ideal çözüm olacaktır.
3) Eklediğiniz kaya, taş gibi özelliklerin havuzunuzun genel şeklini ve küçük nüansları bozmadığından emin olun. Süs havuzunun kenarına koyacağınız büyük bir kaya veya bank tüm görsel zenginliği öldürebilir.
4) Süs havuzlarınızı çok derin düşünmeyin. Su derinleştikçe dibini görmek daha da zorlaşır. Bulanıklaşır. Eğer içinde balık gibi canlılar yetiştirmeyi düşünürseniz, suyu derinleştirdikçe onlara diplerde daha çok saklanacak alan yaratırsınız. Bu da onları görme keyfinden kendinizi mahrum bırakmak olur.
5) Tasarıma Bir Drenaj Boşluğu Eklemeyi Düşünün. Yağmurlu bir yerde yaşıyor olabilirsiniz. Veya hortumu açık unutup kahve içmeye giderseniz, havuzunuza fazla dolacak suyun evinizin temellerine gitmeyeceğinden emin olmanızı sağlayacak bir drenaj kanalı oluşturun.
6) Süs havuzunuzu kendiniz oluşturuyorsanız, duvarları çok dik yapmayın. Bu duvarları örtmek için kayaları dik yerleştirmenize sebep olacaktır. Bu da güzel bir görüntü vermez. Ya da daha fazla küçük kayayı üst üste kullanmanıza sebep olacaktır. Güzel gözüken kayalarda pahalı olur.
7) Tasarımın başında kalıcı bir skimmer ve su filtresini öngörün. Sonradan pişman olmamak adına suyu temizleyecek kalıcı bir çözüm en iyisidir.
8) Havuz tabanını teraslayarak havuz dibinde çeşitli seviyeler oluşturun. Bu şekilde bitkileriniz için yer, süs havuzu balıklarınız için soğuktan korunacakları alan yapmış olursunuz. Elbette derinliği makul bir seviyede tutun.
9) Havuzunuzun altını oymaya çalışan hayvanlara mutlaka bir çözüm bulun. Bu konuda yine profesyonel süs havuzu taban çözümleri iyi bir yoldur. Ama bu alternatifler size uygun değilse, havuz astarını korumak için taş bir tabandan faydalanın.
10) En kaliteli havuz PVC linerleri bile güneş ışınları altında bozulacaktır. PVC Linerleri korumak için süs havuzunda yeteri kadar örtücü taş ve kaya kullandığınıza emin olun. Tabi bu kaya ve taşları görsel bir plana göre dizin.