Arka Bahçe Göleti
Arka bahçelerde, bahçenize harika bir çeşitlilik kataraka sizin ve aileniz için saatlerce süren sonsuz bir eğlence ve eğitim olanakları sunan, tasarlanması ve yaratılması oldukça kolay olan su özellikleri vardır. Göletler, tasarlandıktan ve uygulamaya konulduktan hemen sonra yararlı vahşi yaşamı bahçe ortamınıza çekerler. Ayrıca, dengeli bir şekilde tasarlanmış olan arka bahçe havuzları nadiren sıra dışı sivrisinekleri çeker. Göletlerde sağlıklı bir ekosistem oluşturarak korumak için çeşitli bitkiler ve hayvanlar birlikte çalışma yapar.
Göleti Tasarlamak
Plaj kenarı özelliği oluşturma: Mümkünse, esnek bir havuz astarı kullanılmalıdır. Havuz kenarına bir plaj ya da çıkıntı tasarlanabilir veya istiflenmiş kaya ve kütük kullanılabilir. Derinlikteki bu kademeli değişim, kuşların ve kelebeklerin sığ suya dalmaları için bir yer verirken, gölette bulunan canlıların kolayca girip çıkmalarını sağlar. Gölet çıkıntıları, sığ su bitkilerinin büyümesi için de alan yaratır. Gölet tam güneş almalı ya da kısmi gölge almalı: Aldığı güneş ışığına bağlı olarak, farklı canlılar havuzda yaşar. Göletin doğrudan güneş alacağı bir yere yerleştirilmesi uygun olur. Ancak her zaman tam güneş altında kalmamalıdır.
Göletin Bakımı
En sağlıklı arka bahçe göleti, bol miktarda yerli bitki, dibe çöken bir miktar moloz ve belki de yüzeyde yüzen bir kütük veya dal bulundurarak doğal gölete en çok benzeyecek olan göletlerdir. Bu bileşenlerin bulunduğu bir su birikintisi kendini dengeleyerek, alg büyümesini mevsimsel ve minimum düzeyde tutacaktır.
Pompa, şelale ve çeşmeler vahşi yaşam için harika bir ortam yaratırlar. Ayrıca hareketli sulardan etkilenen kuşların; karaya çıkmaları için bir yer sağlayarak kuşların sıkça ziyaret etmesini sağlarlar. Suyun dolaşımını sağlamak, sivrisinek larvalarının kuluçka yapmasını önler. Gölet derinliği, göletin donma derecesini belirler. Eğer gölet tamamen dibe kadar donarsa, bitkiler ve canlılar hayatta kalamaz. Bu yüzden gölet ideal olan derinlikte tutulmalıdır. Küçük çocuklar göletinizin yakınında ya da çevresinde oynuyorsa, güvenlik amacıyla gölete bir çit eklemek ideal olur. Böylece olası bir kazanın önüne geçilmiş olur.
Göletlerde su kalitesi önemlidir. Gölet klor ile arıtılmış bir suyla dolduruluyorsa, mutlaka bir klor giderici de kullanılmalıdır. Ayrıca suda oluşabilecek alglerin kontrol altında tutulması için arpa samanı kullanılmalıdır. Arpa samanı yosun büyümesini sınırlamanın doğal bir yoludur.